Доброволци от Стара Загора посетиха парламента

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

По инициатива на евродепутата Илиана Иванова 15 ученици посетиха София, като награда за участието имв инициатива, организирана от Иванова и посветена на Европейската година на доброволческите дейности.

Покана да се включат в проекта получиха учениците от 9,10 и 11 клас на средните училища от Стара Загора и Димитровград. Идеята беше те сами да измислят вид дейност за доброволен труд. В продължение на шест месеца участниците полагаха доброволен труд, като се срещаха с възрастни хора, с деца, лишени от родителски грижи, проведоха дейности, в областта на културата и опазване на околната среда. Учениците водеха дневници, които представиха заедно с презентация в началото на месец юли пред жури, съставено от директори на училища, журналисти и представители на община Стара Загора.

В София младежите се запознаха с работата на парламента, имаха възможността да разгледат пленарната зала и да научат историята на българския парламент.

Само преди месец Европейската комисия отправи съобщение до Европейския парламент, до Съвета, до Европейския икономически и социален комитет и до Комитета на регионите, в което очертава поредица от мерки, които ще помагат за насърчаване на доброволческите дейности в ЕС.
Според Еврокомисията, благодарение на доброволчеството, гражданите могат да придобият социални умения, да бъдат полезни за обществото, както и да укрепят или възстановят връзката с обществото.

„Уверени сме, че инициативата, организирана в Стара Загора и Димитровград, ще има ефект върху останалите граждани. Това е и причината да решим да продължим този проект, и той да се състои всяка година. Надявам се, че все повече ученици ще вземат участие и ще допринасят за развиването на доброволчеството като дейност“, изтъкна българският евродепутат Илиана Иванова.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg