Увеличиха такса смет в Казанлъшко

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Двойно се увеличава такса „смет“ за казанлъчани от новата година. Три пъти повече става тя за населените места от общината. С решение на Общинския съвет в Казанлък бяха приети новите промили. Досега за града промила за такса „смет“ бе 1, а за селата-2. Те се изчисляват на база данъчната оценка на недвижимия имот.

Като мотив за исканото увеличение на таксата за битови отпадъци, кметът на общината Галина Стоянова посочи: липсата на преходни остатъци от настоящата година, увеличените вноски на общината за изграждането на депото за депониране на твърди битови отпадъци край Ракитница, както и увеличените разходи за сметоизвозване и нуждата от закупуване на нови съдове и автомобили за смет. Друг доводи, изтъкнат в хода на дебатите от кмета Стоянова бе е факта, че община Казанлък е общината в страната с най -ниска такса „смет“ цялата страна.

От данните, изнесени от кмета Галина Стоянова стана ясно, че общини, с големина колкото Казанлък- като Габрово, Горна Оряховица, Свищов и редица други, отдавна са въвели такса за битови отпадъци за жилищни имоти на физически лица от 2.8 промила нагоре. За нежилищните имоти таксите са от порядъка над 2.9, достигащи до 6.2 5 промила, а за юридически лица – размерът е още по-висок .
Данните на дирекция „Местни данъци и такси“ в община Казанлък, са категорични: до 31 октомври 2011 г. от такса „битови отпадъци“ са събрани общо 1 138 906 лв., от които 580 хил. лв. от физически лица и 558 хил. от юридически лица, а разходите са 1 882 454 лв. Общият обем на разходите по сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на битовите отпадъци до края на годината ще достигне 2 168 454 лв.
В същото време разчетите на общината показват, че за 2012 г. са необходими 2 541 809 лв., за да може да се обезпечи услугата по събирането в общината.
През 2012 година Община Казанлък ще трябава да внася допълнително 700 000 лв.,като задължителната вноска на общината за рекултивация на депото край Казанлък и за регионалното депо в с. Ракитница.
Всичко това налага вдигането на размера на таксата за битови отпадъци.
По-високата стойност на промила за такса „смет“ в селата от общината е наложителен, тъй като разходите за сметосъбирането, сметоизвозването и третирането на твърдите битови отпадъци надвишават многократно облога , който се очаква да се събере от тях, бе друг мотив на кмета Галина Стоянова, изтъкнат в хода на дебатите. Като „най-фрапиращи“ тя посочи случаите в Черганово и Розово, които се обслужват с 4-кубикови контейнери, разходите за които са най-големи.Там дисбалансът на събрано и похарчено е в пъти , в полза на разходите.
След гласуването на мнозинството съветници от 2012 година за нежилищните имоти на юридическите лица се въвеждат два, законово регламентирани, варианта за плащане на такса смет: на количество генериран отпадък, чрез деклариране на брой съдове за събиране на отпадъците. При този вариант фирмите трябва да подадат декларация до 30 януари 2012 г. Другият начина за плащане на такса“смет“ от фирмите е 2 промила върху по-високата от двете оценки – отчетната стойност или данъчната оценка на имота. Този начин на отчитане на практика ще зависи сумите, плащани от големите фирми в района за такса „смет“.

В хода на дебатите представителите на Експерти за Казанлък, в лицето на ръководителя на групата Николай Ибушев поискаха отлагане на решението по въпроса, с цел търсене на по-разумни, справедливи и достатъчно ефективни начини за събиране на такса „смет“. Ибушев бе категоричен, че „сметта се произвежда основно от гражданите, средно от 800 гр. на ден, и е редно да се заплаща на база членове в дадено домакинство, а нена база данъчна оценка на имота. Според него, ако такса „смет“ се изчислява на глава от населението, то средно годишният налог за това на човек ще е около 12-13 лева.

Няма такава законова регламентация, отсече на свой ред кметът Галина Стоянова. Въпреки това предложението на Експерти за Казанлък за отлагане вземането на решение по въпроса и търсене на разумен вариант след задълбочени и професионални дебати, не събра нужния брой гласове и бе прието предложението за увеличение на промилите, депозирано от кмета Стоянова.
На свой ред тя се ангажира със строг контрол на финансовите средства в звеното за сметосъбиране, сметоизвозване и третиране на твърди битови отпадъци /ССТТБО/, провеждане на обществени поръчки и стриктно следене на разходите.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg