Димитър Михнев на 60 години

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

„Тази вечер съм изключително щастлив!”, заяви пред повече от 600 зрители хореографът и танцьорът Димитър Михнев в края на концерта „Танцът е моят живот“, посветен на неговата 60-годишнина. След което специалистът, дал за четвърт век работа в Раднево всичко от себе си, за да предаде не само наученото, но и любовта към българското народно творчество, отправи дълбок поклон в знак на благодарност и към вярната публика, и към своите възпитаници, и към техните родители.

Жест многозначителен, с който Димитър Михнев изрази и своята всеобхватна обич към всички, били съпричастни в годините с идеята за съхраняване на българщината в най-чистите й форми.

Юбилярят бе поздравен и от кмета на община Раднево д-р Юлиан Илчев с нарочен адрес, и лично от кмета на родното Гурково Стоян Бонев, като и двамата градоначалници изтъкнаха своята съпричастност към дейността на Димитър Михнев и му пожелаха още дълги години да радва публиката със сътворената от него красота не само в региона, но и в чужбина. С особена топлота бе поднесено поздравлението от синдикалния лидер Бойка Боева, която успя да изрази признателността си към юбиляря и чрез посветено на творческия му път стихотворение. Цветя и специални дарове на г-н Михнев поднесоха и Общински център за култура „Н. Воденичаров”, всички формации на Ансамбъл „Гергьовден”, клуб „Старото хоро”, НЧ „Просвета – 1915” от кв. „Гипсово”, Второ ОУ „Св. П. Хилендарски” – Раднево, Енчо Енчев, главен художествен ръководител на ДЮФА „Загорчета” в Нова Загора, синът и съпругата,
родителите, приятели и почитатели. Специално за концерта бе дошъл и хореографът Георги Даскалов – Шонко, посочил като свой заместник в Раднево именно Димитър Михнев.

Най-големият подарък за 60-годишния юбилей на своя ръководител обаче поднесоха неговите възпитаници, които със своята вдъхновена игра на сцената допринесоха максимално спектакълът да се превърне в празник. Изящно сценично оформление, красиви костюми, танци от повечето фолклорни области на България, песните на обичаните Динка Русева и Марижана Иванова, на певческата група от читалището в Гипсово, на вокална група „Тип-топ”, хорцата на клуб „Старото хоро” сътвориха невероятната атмосфера. Кулминацията на вечерта бе, разбира се, участието на самия Димитър Михнев в „Тракийския танц” и опитният танцьор показа, че за можещия няма възрастови предели. Изигра го на един дъх, подкрепен от близо 160 свои възпитаници, стъпили здраво до него на сцената, вдъхващи му увереност за бъдещата му работа.

Този незабравим миг вероятно изтръгна и емоционалното признание на Димитър Михнев: „Тази вечер съм изключително щастлив!” Необходимо е да подчертая и още един детайл от паметната вечер. Нещо, което припомни и г-жа Боева и което не бива да се забравя. Преди 8 години едно прибързано управленско решение спря полета на изградения с толкова труд и любов фолклорен ансамбъл „Гергьовден”. Бяха неоправдано оставени да си тръгнат, при
това огорчени, музикантите от оркестъра и техният ръководител Васил Денев, който бе стожерът. Тогава мъничко остана да бъде прогонен и Димитър Михнев, но той успя да преглътне обидата и доказа за пореден път своята сила, извеждайки на сцената следващото поколение танцьори, които са готови да бъдат основата за възраждането на ансамбъла „Гергьовден”. На сцената на ОбЦК „Нончо Воденичаров” видяхме изпълненията на различни формации, но липсваше колективът, липсваше каузата „Гергьовден”. Надеждата е, че сега е назрял моментът, в който новият управленски екип на общината ще намери сили и ще положи старание да върне на  сцената Фолклорният ансамбъл в автентичния му вид, превърнал се в края на миналото и началото на сегашното столетие в символ на Раднево. С хореографи като Димитър Михнев и това е възможно!

Митко КОСТАДИНОВ

Вестник „Раднево днес“

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg