Няма основание за стачка в „Мини Марица-изток“ според Трайчо Трайков

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков не смята, че има основание за стачка в „Мини Марица-Изток“. При стачка в мините обаче режим на тока няма да има, категоричен е той. Министърът не смята, че работниците в „Мини Марица-Изток“ имат основание да са недоволни от заплащането си.

„Там средното ниво на заплатите е 1550 лева, ами заместник-министърът ми взема 1520 лева“, каза Трайков пред БНТ. Той допълни, че ръководството на дружеството има мандат за преговори от него. „Вярвам на хората в „Мини Марица-Изток“, това са мъжки момчета и ръководителите на синдикатите са достатъчно разумни хора, по-скоро вярвам, че стачка няма да има“, каза той.

Трайков обясни, че мините са добили повече въглища, защото има повече пазар за тях, защото е приключил процесът на рехабилитация в ТЕЦ „Марица-Изток 2″, осигурена е възможността този ТЕЦ да работи с рекорден капацитет, уредени са въпросите с далекопроводите с ТЕЦ „Марица-Изток 1″, така че и тази централа да започне да купува въглища и ръководството е оптимизирало технологичния и производствения процес. Според Трайков работниците в мините са намерили достойна оценка на своя труд чрез 15-процентното увеличение на заплатите през лятото. Министърът допълни, че печалбата на мините се увеличава, но далеч не е „космос“. Очакваната годишна печалба е 19-20 млн. лв.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg