• 07.01.2012
  • /
  • Новини

Стачката в Мини Марица изток ще доведе до 2,8 млн. лева загуби на ден (видео)

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Ръководството на Мини Марица изток заяви, че няма неизпълнени ангажименти към своите служители и работници. Мениджмънтът на най-голямото в България въгледобивно дружество представи пред медиите своето становище по повод готвената стачка на синдикатите, заради неизплатени, според тях, еднократни бонуси за добро производство в размер на близо 10 млн. лева.

Тази сума не е предвидена в бизнес плана на дружеството, не е и процентно конкретизирана.

Нямаме неизпълнени ангажименти, регламентирани в споразумението от 12 юли. Нещо повече, там имаше заложено увеличение на заплатите с 10%, но ние успяхме да направим средният процент на увеличение на 15%., каза изпълнителният директор инж. Евгени Стойков.

Ръководството на Мини Марица изток е се надява, че до стачка няма да се стигне. Разчита за това на отговорността на синдикатите, защото загубите ще бъдат огромни – около 2,8 млн. лева на ден, като над 1 млн. лева от тях са неустойките, които въгледобивното дружество ще трябва да плащат на ТЕЦ-овете в комплекса.

Средната работна заплата в мините е 1580 лева. В дружеството работят около 7150. За Коледа всеки от тях получи по 1335 лева и още по 760 лева за отоплителния сезон.

Според зам.-директора на мините инж. Стефан Танев, зад стачката не стоят икономически искания, а опит за дискредитиране на ръководството, защото е успяло за 1 година да пресече много кражби на горива и метали.
Работниците искат това, което те са заработили. Това не е бонус, а заработен труд, заяви Пенчо Токмакчиев – председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.

Не е ясно дали ще има стачка, но на този етап синдикатите не приемат предложенията на ръководството – в рамките на 2 млн. лева само работниците, заети в производството, да получат бонуси, защото имало неизгодни условия, като това – ръководството еднолично да определя щатното разписание.

6 януари е последният ден от 3-дневния срок. Дали ще има стачка, ако няма разбирателство и споразумение, и кога ще започне тя, ще реши стачният комитет, заяви Валентин Вълчев, председател на КНСБ в Мини Марица изток ЕАД.

В следобедните часове на 6 януари синдикалните лидери в Мини Марица изкот ЕАД обявиха, че отлагат началото на ефективните стачни действия с една седмица, като до 13 януари ще си търси решение на спора с ръководството на дружеството.

{youtube}iB26nkx7p70{/youtube}

Видео: Илко Груев

www.chambersz.com

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg