Миньорите с едночасова предупредителна стачка. Преговорите продължават и днес

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Близо 3500 миньори и служители в „Мини Марица-изток“ участват в едночасовите предупредителни стачни действия, по предварителни данни на синдикатите.

Причина за недоволството на работещите в най-голямото въгледобивно дружество е нарушеното от ръководството споразумение от юли миналата година за запазване на съотношението между заплати и приходи на дружеството. т.е. при по-високо производство, да има и по-високи производствени разходи. По разчети на синдикатите сумата е мужду 8 и 10 милиона лева.

Стачкуват миньорите от рудници „Трояново 1″, „Трояново север“, „Трояново 3″ и работници и служители от Централно управление на „Мини Марица-Изток“, обясни лидерът на КНСБ Валентин Вълчев. „Едночасовите протестни действия се изразяват в спиране на работата във всички направления и участъци от 8 до 9 часа-добиви, разкривка, жп-транспорт и др. Очаквам да стачкуват близо 95-97% от хората, които днес са на назначение“.

Ръководството на „Мини Марица-изток“ внесе в Окръжен съд – Стара Загора иск за обявяване на стачката на работниците и служителите на дружеството за незаконосъобразна и отправи писмена покана към синдикалните ръководства за нова среща.

Ще се явим, защото сме отговорни хора, коментира Вълчев и добави, че до 14 януари, когато започват ефективните безсрочни действия, съществува възможност да се стигне до споразумение.“Ние сме деклларирали, че сме готови на преговори по всяко време на денонощието. Предполагам, че на днешните преговори от 13 часа ще присъства един от заместник министрите на икономиката и енергетиката“. Стачката е законна, категоричен е синдикалистът.

Вярвам, че синдикатите са отговорни, каза преди дни изп. директор на „Мини Марица-изток“ инж.Евгени Стойков и допълни, че „според т.6 от споразумението в Арбитража при недостиг на ел.енергия за населението работата ще бъде възстановена. Надявам се да няма стачка, но ако се стигне до нея, тя да бъде кратка.“

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg