• 21.01.2012
  • /
  • Новини

Миньорите поискаха оставки на министъра и ръководството

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Оставки на министъра на енергетиката Трайчо Трайков и на ръководството на „Мини Марица-изток“ поискаха стачкуващите работници от въгледобива на митинг в Раднево.
Близо 1000 души се събраха на площада пред административната сграда на държавното дружество.

С възгласи „мафия“, мишоци“ и „всеки ден ще е така до победата“ протестиращите миньори настояха да се изпълнят стачните им искания. В митинга участие взеха и синдикалните лидери на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев и на КНСБ Пламен Димитров. Като причина за продължаващата вече осми ден ефективна стачка профсъюзи и работници посочиха нехайното отношение на ресорното министерство и мениджмънта на предприятието, към проблемите в „Марица Марица-изток“

Миньори и синдикати заявиха категорично, че няма да прекратят стачката, докато не бъдат изпълнени исканията им. За пореден път обясняваме, че не парите са на първо място сред тях, каза от трибуната лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Миньорите настояват мината да остане единна и неделима, защитена от раздробяване и приватизация на парче. Второ искаме да се изпълнява Колективният трудов договор, а до месец, най-много два в експлоатацията да бъдат назначени 450 човек. На четвърто място настояваме хората да получат това, което са изработили, подчерта той.

„Тази тъпа упоритост, заради която не се постига споразумение, не се корени в ръководството на мините. Тя идва от по-горното стъпало и то се казва министър Трайков. Този младеж иска да каже, че вие пречите от Перник да пристигнат огромни количества въглища, които да компенсират вашите. Не знам този човек има ли идея колко композиции гори само една смяна в ТЕЦ-2. С тези няма и 1000 тона от една влакова композиция, които ще изгорят за половин час как ще компенсира 55 композиции за една смяна. Аз ви уверявам, че тук има някаква много голяма далавера. Тези въглища от Перник никой друг ТЕЦ не ги иска. Но този човек явно не е ходил нито в мина, нито в ТЕЦ“, за да говори така, заяви лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев.

Ораторите на митинга заявиха, че миньорите не се страхуват от намесата на ДАНС и жандармерията, защото исканията им са справедливи, а не са саботаж, както бяха определени от министър Трайков. Възгласи „мафия“ и „оставка“ предизвикаха думите на Пламен Димитров, че „миньорите не са зли кучета на червена каишка, която държи Ковачки.
Днес следобед се очаква да се подновят преговорите между стачния комитет и ръководството на мините, на които е уверил, че ще присъства и зам.-министър Делян Добрев.

От разума зависи днес да бъде последният ден на стачката, призова Пламен Димитров.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg