От март пътуваме с картите за намаление в автобуси и тролейбуси

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Повече от час и половина общинските съветници разискваха предложенията за компенсация на превозвачите от страна на общината при пътуванията с намаление на пенсионери и учащи. Досега возенето им се поемаше от превозвачите, като общината заплащаше по 50 хиляди лева месечна компенсация. Два бяха предложените варианти за обсъждане в зала – единият от кмета Живко Тодоров и другият от общинския съветник от Нова сила Тихомир Томов.

С гласовете на 45 общински заседатели бе приет вторият предложен от кмета вариант, според който пенсионери и лица със 71 или над 71 % намалена работоспособност над 70 години и с постоянна адресна регистрация, с размер на пенсията до 250 лв., ползват билет за пътуване с 50 % намаление от стойността на редовната цена на билета във вътрешноградски транспорт, срещу представена годишна карта от 10 лева. Всички ученици и студенти редовно обучение, ползват билет за пътуване с 50 % намаление от стойността на редовната цена на билета във вътрешноградски транспорт, срещу представена годишна карта от 20 лева, важаща за периода от 01.09. до 31.01. и от 01.02. до 30.06. Картите важат в превозните средства на двете дружества, независимо от това откъде са издадени. Съветниците решиха ежемесечно да се извърша отчет и контрол. Решението влиза в сила от 1 март. Според изготвената справка издадените карти на пенсионери са 3600 и почти двойно за учащи.

Гласувана бе и новата структура на общинска администрация, според която от 349 остават 331 щатни бройки, а извън структурата на администрацията се закриват близо 80 позиции. 37 подкрепиха предложението на кмета Живко Тодоров, а десетте общински съветници от групата на БСП гласуваха „въздържал се“.

На първо четене бе прието предложението за изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на общината. В нея се регламентира паркирането на служебни коли в „зелената“ зона на града. В наредбата е фиксирана възможността юридическите лица да заплащат съответната такса за осем часа на ден, като същите тези часове не винаги и при всички юридически лица съвпадат с режима за кратковременно платено паркиране. С промените се уточнява, че заплащането ще става минимум по 8 часа на ден, но не повече от режима на платено паркиране в „зелена“ зона.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg