Възстановяват въглеподаването

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Очаква се въглеподаването към „ТЕЦ Марица Изток 2″ да бъде възстановено, като днес количеството въглища към централата няма да бъде на 100%, но от утре ТЕЦ 2 ще бъде захранен с необходимите въглища, за да заработи на пълна мощност.

За това информира заместник-министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, който участва в поредното заседание на Кризисния щаб в Мини Марица Изток.

Възстановено е въглеподаването към AES и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3″.

„Ситуацията в „Мини Марица-изток“ е усложнена от вчера. Преустановено бе временно добива и извозването на въглища към централите заради обилните валежи и наводнения на територията на дружеството.Задействан бе Аварийният план за действие, както и съвместният план за действие при аварии между „Язовири и каскади“, ММИ и „ТЕЦ Марица -изток2″. Заседанията на Кризисния щаб и днес продължиха. Основният проблем идва от залятата и изключена подстанция Изток, както и залетият жп път от Рудник 2. Наводнена е жп линията между Рудник 3 и Рудник 1, но днес се очаква собственикът да извърши необходимите действия за възстановяването й. Когато това стане ще бъдат подадени въглища, за да заработи и Брикетна фабрика.
Снощи успяхме да възстановим подаването на въглища към AES и Контур Глобал, които са необходими за нормалната им експлоатация. Към този момент ситуацията е овладяна“, обясни зам. министър Добрев.

Той припомни, че пропуснатите ползи са единствено за „Мини Марица-изток“ заради форсмажорните обстоятелства. Количеството въглища, които не са добити за ден и половина са около 150 хиляди тона въглища. „Това не е извънредна ситуация, която да влоши резултатите на дружеството, тъй като при лоши условия винаги има смущения в подаването с въглища. Дневните добиви варират около 100-120 хиляди тона.“, комантира още зам.-министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg