Информационна кампания за ограничаване на производствения травматизъм

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Две информационни срещи, с цел ограничаване на производствения травматизъм, ще се проведат в Старозагорско: от 10 часа в ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3″ – Синя зала и от 14 часа в Здравно-образователен център – РЗИ – Стара Загора.

Ще бъдат представени филми за ограничаване на производствения травматизъм в строителството, преработващата промишленост, дърводобива, ще се разпространяват листовки и брошури, съдържащи информация за основните причини за производствения травматизъм, мерки за предотвратяването му в най-рисковите сектори на икономиката, както и как работещите да се предпазят от трудовите злополуки.

Партньори на кампанията са Община Стара Загора, Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда, Дирекция „Инспекция по труда-Стара Загора“, Регионална здравна инспекция – Стара Загора, служби по трудова медицина, НПО на национално и регионално ниво, национални и регионални медии.

Срещите се организират от Министерство на здравеопазването, РЗИ-Стара Загора и са под мотото „Работете внимателно! Пазете живота и здравето си!“Медия Експерт Груп 2011.

През 2010 г. в България са станали 3025 трудови злополуки, от тях 94 са завършили със смърт, а 22 с инвалидност. 575 от злополуките са се случили по време на обичайния път при отиване или при връщане от работното място. 1134 от всички злополуки са с жени. Производственият травматизъм предизвиква човешки страдания, но и големи икономически загуби – общо загубените календарни дни през 2010 г. са 158 324.

В последните години нивото на производствения травматизъм се счита за един от важните показатели за качеството на условията на труд и на дейностите за осигуряване на здраве и безопасност при работа на национално, регионално и фирмено ниво. Причините за производствения травматизъм са многобройни: технически (напр. отсъствие на ограждения на въртящи се и движещи се части, неизправност на машини и съоръжения), технологични (използване на опасна технология или на опасна работна практика); организационни (отсъствие на фирмена политика по здраве и безопасност при работа, неправилна организация на работата; липса на контрол и обучение по техническа безопасност; недостатъчен вътрефирмен контрол на рисковете; отсъствие или неправилна употреба на защитни средства и приспособления; извършване на работа от неупълномощени лица; липса на утвърдени и ясни инструкции за безопасна работа на работните места; непровеждане или формално провеждане на инструктаж и обучение по безопасност на труда; лошо поддържане на работното място).

Условията на труд в България значително се различават от тези в западните страни, членки на Европейския съюз по фактори, които водят до почти двойно по-високите нива на трудови злополуки у нас. Водещ отрасъл по броя на трудовите злополуки е строителството, следван от търговията на едро, производство на машини, здравеопазване, транспорт и др. Формалното отношение към дейностите по здраве и безопасност при работа показва, че те повече се възприемат като ненужно задължение, наложено от закона, отколкото като действие с ключово значение както за успешната дейност на фирмата или организацията, така и за отделния човек и цялата нация.

Според проучване в страните от ЕС България заема второ място по общ брой трудови злополуки на работното място и общ брой трудови злополуки, предизвикали неработоспособност. Броят на злополуките е по-голям в малките и средните предприятия.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg