Откриват Творческо ателие в града на Чудомир

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Младежки художествен проект ще даде предстарта на тазгодишните Чудомирови празници в Казанлък. Проектът, който ще види бял свят още на 17-ти февруари носи името „Видими докосвания“ и е на едноименната фондация, организатор на празниците.
Основната  му цел  е да насърчава младите автори под мотото на Световната кампания „Приемственост в променящите се времена“.

В рамките на проекта ще бъде отворено „Творческо ателие в града на Чудомир“. то ще бъде организирано съвместно от Национална художествена гимназия по изящни изкуства и дизайн „Дечко Узунов“ в Казанлък и Фондация „Чудомир“. През настоящата 2012 година едното от направленията в дейността на Фондацията-„Подпомагане на културни прояви, млади автори и таланти“ ще бъде под мотото на Световната кампания „Приемственост в променящите се времена“.

В продължение на десет дни в две от ателиетата на Художествената гимназия в Казанлък художниците Дарина Янева и Андрей Янев ще рисуват картини, а учениците ще наблюдават непосредствено техния творчески процес.
Тази възможност ще провокира възпитаниците на гимназията да коментират и задават въпроси, свързани със създаването на творбите. Идеята на ателието е да увеличи мотивацията и смелостта на младите художници при вземане на творчески решения за осъществяване на личните им проекти.
Проектът „Видими докосвания“ има общо три етапа. След ателието е насрочено провеждането на Майсторски клас на художниците Дарина Янева и Андрей Янев с ученици от гимназията. Двамата творци са удостоени от Съвета на европейската научна и културна общност със Сертификат и значка „Златна книга“ за принос в развитието и представянето на българската култура“.
По време Майсторския клас средношколците ще се запознаят с техники, които не присъстват в програмата на учебния процес и творческа работа с тях.
Майсторският клас е безвъзмезден акт от страна на художниците към гимназията, която те са завършили. От Фондация „Чудомир“ се надяват близкия контакт с художниците да насърчи процеса на приемственост между двете поколения творци в българското изобразително изкуство. Наученото по време на творческото ателие ще бъде демонстрирано в деня на откриването на тазгодишните, 19-ти поред Чудомирови празници. Те стартират в деня на раждането на Чудомир- 25-ти март, Благовещение.

Тазгодишните празници са предюбилейни, тъй като догодина те ще се проведат за 20-ти път.
В последната седмица на март Казанлък ще е домакин ина 11-то издание на театралния фестивал „ Комедиен хит на сезона“, превърнал се в една от запазените емблеми на Чудомировия фестивал. Акценти в Чудомирови празници още са конкурса за хумористичен разказ за наградата „Чудомир“, организиран с вестник „Стършел“, националният фотоконкурс „Човекът до мен“, дело на Фондацията и Националната фотографска академия.

В рамките на историята на празниците до момента над 120 казанлъшки студенти, обучавани в хуманитарни специалности в наши ВУЗ-ове, са получили и стипендии от фондацията или отделни нейни дарители. От няколко години персонални стипендии отпуска и фамилията Гечеви, родственици на именития Чудомир.
Над 200 хилядна е била публиката за 19-те години събития и история на Чудомировите празници.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg