Трайчо Трайков: България спира участието си в споразумението АСТА

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Внасям в МС проекторешение за спирането на участието на България в АСТА. Това означава, че страната ни няма да предприема никакви действия като внасяне на споразумението за ратификация, докато не стане ясна позицията на останалите страни-членки на ЕС.

Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде репортер на БГНЕС. Забележима е еволюцията в становището на Трайков по въпроса за АСТА в разстояние на около две-три седмици. Първата му реакция, когато се разбра в обществото, че и България е подписала споразумението чрез посланика ни в Токио, бе да каже, че АСТА не нарушава човешките права и че подобни норми за преследване на пиратството има и досега в нашето законодателство.

Ако ме питате за личното ми мнение аз съм скептичен, че АСТА ще промени нещо, особено пък за България, която винаги е била в предните редици в промяната на законодателството си в тази посока, заяви наскоро икономическият министър Трайчо Трайков. Споразумението беше подписано през януари т.г. в Токио от ЕК и 22 страни от ЕС, включително и България. Тогава не го подписаха Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия.

За всички сега е по-удобна позата на обвинители, забравили предишното си битие, които сега тичат пред вятъра в опит да извлекат политически дивиденти и да се представят като борци за граждански права, добави министърът. Не очаквам никой да поеме вината за АСТА, затова сега аз заявявам, че поемам вината, подчерта той. Аз бях вносител на окончателното споразумение за одобрение и признавам, че подцених въпроса, нямаше достатъчно широка дискусия по него в обществото, продължи Трайков. Премиерът показа диалогичност, като прие представители на протестиращите и стана инициатор на сегашните ни действия, съобщи министърът. Предложението е съгласувано с министър-председателя и решението ще бъде подписано с истинско мастило, отсече Трайков. А премиерът ще има задачата да защити в Брюксел българската позиция, добави той. Хората явно не вярват на политическата класа и затова смятам, че е по-добре да направим тази крачка, заяви Трайков.

Вината е моя, не е на експертите, така че я поемам, повтори Трайков. В момента има няколко вида реакции на държавите по темата, продължи министърът. Полша и Чехия вече са на една стъпка пред нас. Те започнаха ратификационна процедура и я спряха. Германия пък упълномощи посланика си да подпише и после промени посоката си към решението да не се подписва, каза Трайков. Има отсъствие на единомислие по темата в различните държави, а радикалното преобръщане на позициите по този документ АСТА стана в последните няколко седмици, призна министърът.

Не знам дали правилният термин е регулация на лихвите, защото това е пазарен сегмент, започна отговора си Трайков на въпрос за заявеното намерение държавата да се намеси в определянето на банковите лихви. Що се отнася до закона за потребителския кредит – ще променим дефиницията на референтния лихвен процент, но това не означава, че ще се уеднаквят лихвите, подчерта Трайков. В момента този референтен лихвен процент се определя от банките и ние ще променим именно това, повтори той.

За исканото увеличение на цените на газа от „Булгаргаз“ мога да кажа едно единствено нещо – ценообразуващите фактори са извън нас. България имаше не лош договор, но моят предшественик на поста го промени така, че да загубим около 2 млрд. лв., каза още Трайков.

За опасните язовири в страната Трайков посочи, че „има един язовир в Монтанско (министърът не можа да си спомни името му), той е сравнително малък, но за него трябва да се предприемат спешни мерки, въпреки че потенциално засегнатите няма да са много хора“. „До момента са проверени около 80 язовира, дадени са предписания“, съобщи Трайков. Утре събирам всички областни управители, защото довеждането на нещата до край няма да стане без местните власти, каза той. Контролът го възложихме на „Язовири и каскади“, на които аз съм принципал, припомни той. Целта е като изградим контролните функции сред време да я отделим като независим държавен орган, поясни Трайков. Поетапно ще се правят и регистрите и паспортизацията на язовирите, обеща министърът.

www.bgnes.com

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg