• 21.02.2012
  • /
  • Новини

ДСБ: Строг контрол и санкции за монополистите

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Заради скока на цените на основните хранителни продукти у нас правителството да започне преговори с Газпром за предоговаряне на цените за доставка на природен газ, настояват от ДСБ.

Те предлагат и промени в Закона за защита на конкуренцията, с цел да се ограничи господстващото положение на фирмите-монополисти. Според депутата Иван Иванов законът ще се обсъди в ресорната парламентарна комисия до няколко седмици, а промените ще се гледат в пленарна зала до края на месец март.

„Целта на промените е да не се допускат злоупотреби с господстващото положение на пазара, което имат монополистите-електроразпределителните дружества, мобилните опаратори, Лукойл, Булгаргаз и др. Ние предлагаме, когато една фирма държи повече от 40% от пазара на съответна услуга или стока, по дефиниция да бъде определяна като господстваща. Ако Комисията за защита на конкуренцията установи злоупотреби с това положение-монополистът да бъде санкциониран с много високи наказателни глоби“, коментира Иванов.

Проверки и санкции да се налагат и в случаите, когато господстваща компания повиши цената на предлаганата услуга или стока с повече от 5% спрямо инфлацията, предлагат още тъмносините.

Иван Иванов изрази надежда, че депутатите от ГЕРБ ще подкрепят тези промени, защото са в интерес на доброто управление и са в защита на гражданите.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg