Застрашени ли са от бедност старозагорци?

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

В Европейския съюз най-голяма част от населението, което е застрашено от бедност е в България – 42 %. След нас се нареждат Румъния – 41 на сто, Латвия – 38 на сто, Литва – 33 % и Унгария 30 %.

Това показват данни от проучване на Евростат. Най-малък е този дял в Чехия – 14 %, в Швеция и Холандия процентите са еднакви – 15 %, Австрия, Финландия и Люксембург по 17 %.

През 2010 година 115 милиона души или 23,4 % от населението на 27-те страни членки на Европейския съюз са били застрашени от бедност или социално изключване. Това означава, че са били изложени на риск поне при едно от следните условия: в риск от бедност с доход по-малко от 60 на сто от средния национален доход след социални плащания; сериозни материални лишения като например неспособност да си плащат сметки, да се отопляват, да консумират протеини; друг критерий е слаб работен потенциал на възрастните членове на домакинството, което означава под 20 % от общия потенциал през изминалата година.

Попадат ли в някои от тези критерии старозагорците и каква сума им е необходима месечно, за да живеят спокойно? Пенсионерите споделят, че родопското одеяло топли също колкото и печката, но за него не плащат безбожни сметки, каквито са тези за тока. Пенсиите им стигат, за да си платят сметките и да си купят лекарства. За останалото всеки се спасява както може. Едни отглеждат плодове и зеленчуци на село, други стоят на студено.

Заралии споделят, че заплатите им не са променяни с години. На фона на тези твърдения предварителните данни на Националния статистически институт сочат, че през четвърто тримесечие на 2011 г. средната месечна работна заплата в област Стара Загора нараства с 8.3% спрямо същия период на 2010 година. Най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Култура, спорт и развлечения“- с 62.4%, „Добивна промишленост“ – с 22.7% и „Операции с ведвижими имоти“ с 21.2%

Спрямо четвъртото тримесечие на 2010 г. средната месечна работна заплата в обществения сектор нараства с 15.%, а в частния сектор – с 3.8%.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо нарастване на средната месечна работна заплата спрямо третото тримесечие са: „Култура, спорт и развлечения“- с 23,9% и „Образование“ – с 12,5%.

Данните на НСИ сочат още, че наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Стара Загора към края на декември 2011 г. намаляват с 2 978, или приблизително с 3% спрямо края на септември 2011 г. Така достигат 100 104 души. Най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическате дейности „Селско, горско и рибно стопанство“ – с 13%. Почти във всички други икономически дейности намалението е с от 2 до 5%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 31.7 % и 14.6%.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg