Синдикатите в „Мини Марица-изток“ искат ново Министерство на енергетиката

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Да бъде създадено министерство на енергетиката искат синдикалните структури на „Подкрепа“ и КНСБ в държавното дружество „Мини Марица-изток“. Според тях съществуващото Министерство на икономиката, енергетиката и туризма не обръща достатъчно внимание на енергетиката в резултат, на което най-голямото въгледобивно предприятие в страната е под угрозата да спре да работи заради липса на достатъчно техника и работници.

Синдикалистите в „Мини Марица-изток“ съобщиха, че повече от 40 дни след края на седемдневната стачка през януари, сключеното тогава споразумение, не се изпълнява и работниците продължават да работят при каторжни условия на труд. Инспекцията по труда е констатирала нарушения на трудовото законодателство. Установено е, че позиции в рудниците се заемат от хора без необходимия ценз и правоспособност.

Всичко това е резултат от липсата на достатъчно внимание от страна на Министерството към въгледобива. Ние оставаме в тъча, защото в това Министерство няма нито един миньор, каза Генчо Генчев лидер на „Подкрепа“ и съобщи, че миньорите искат отделно Министерство с единствен ресор енергетика.

Заради липса на достатъчно хора и техника и в същото време завишени изисквания за добив, предприятието е на път технологично да спре работа, предупреди Генчо Генчев.

Според синдикатите са нужни спешни мерки, сред които намаляване на добива, закупуване на помощна механизация за тежките машини и назначаване на още работници.

По време на стачката миньорите обявиха, че реално имат нужда от още 450 човека, но подписаха споразумение, в което им обещаха – 80. Отпуснати обаче засега са едва 12 бройки, за които документи към момента са подали 1500 човека.

Профсъюзите от дружеството в Раднево заявиха, че подкрепят протеста на колегите си от „Горубсо-Мадан“, които стачкуват вече четвърти ден.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg