Дом „Незабравка“ посреща пролетта

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Докато чакат да дойде пролетта, малчуганите от Дома за деца лишени от родителски грижи „Незабравка“ подготвят редица тържества, за да изпратят студа и да посрещнат хубавото време. Тази година се навършват 35 години от създаването на дома и 5 години от даването на това име на специализираната институция, което ще бъде отбелязано на 1 юни.

Капацитетът на Дома е 45 деца, а в момента там са настанени 40 малчугани на възраст от 3 до 7 години.

На 25 март – когато отбелязваме християнският празник „Благовещение“, малчуганите от „Незабравка“ ще възпроизведат традицията, останала ни още нашите баби. Според народното вярване на този ден се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците. Зимата си отива и настъпва пролетта. Хората почистват и изгарят сметта с вярата, че всичко лошо ще изгори в очакване на добри вести.

През деня и нощта на Благовец започват начинания, за да им върви през годината. Момичета месят за пръв път пита и раздават с мед на съседи и роднини, за да е сладък хлябът през годината. На този ден жените са особено внимателни, искрени и сърдечни към сирачета. Учат момичетата как да омесят пита за празника, предават им традицията. Прескача се огън, за да сме здрави и пъргави и да не ни хапят змии. Извършва са ритуално гонене на змии.

Вярва се, че посаденото на този ден дърво ще даде сладки плодове. Затова се копаят лехи и се садят пипер и краставици, за да бъде плодът „благ“.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg