„Цветовете на Корея“ в Стара Загора

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

„Изкуството ми се основава на традиционната корейска живопис, особено в жанра минхуа. Минхуа е бил особено популярен между 17-ти и 19-ти век в Корея, като е рисуван и харесван не толкова от аристокрацията, колкото от обикновените хора.

Затова минхуа улавя добре корейския начин на мислене и на живот. Опитах се да пресъздавам и своята гледна точка“. Това сподели Анна Ким, съпруга на посланика на Корея у нас. В Градската Художествена галерия бе открита изложба на Ким „Цветовете на Корея“.

Директорът на галерията Марин Добрев каза, че е изключително доволен от експозицията, защото тя поднася на старозагорския посетител друг поглед, отлична композиция на отделни елементи и символи, които разкриват източната философия на живот и мислене. Всяка картина има своето специфично символно значение, коментира Добрев.

Западната живопис се придържа към линейната перспектива като принцип от изкуството на Ренесанса, подчертавайки логичността в структурата на предмета по правилата на перспективата. За разлика от нея, изкуството на Изтока позволява движение на няколко перспективи между различни точки в изображението.

Причините за подобна разлика във възприемането на перспективата може да се открие в разликата между начините, по които двете култури възприемат природата и вселената.

„Надявам се тази изложба да е една възможност да бъдат открити, изследвани и оценени фундаменталните разлики в изкуството на Изтока и изкуството на Запада“, коментира директорът на Художествена галерия Стара Загора.

На откриването на експозицията на Анна Ким присъстваха Н. Пр. д-р Чън Би-хо, посланик на Република Корея, областният управител Недялко Недялков, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Емил Христов.

Изложбата е съвместна проява на Посолството на Република Корея в България, Община Стара Загора и Градска художествена галерия Стара Загора и ще бъде открита за посещение до 8 април.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg