Откриват изложба, посветена на Иван Милев

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

По случай 115-та годишнина от рождението на художника Иван Милев и 85 години от смъртта му ще бъде открита изложба от негови творби. Експозицията бе открита вчера вечерта в Художествената галерия в Казанлък. Подредени са 58 картини – живопис и рисунки, от фондовете на Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия – Стара Загора, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, и Художествена галерия – Казанлък. По думите на директора на местната галерия Христо Генев, на събитието се очаква и внукът на художника – архитект Александър Тодоров.

Иван Милев е един от големите майстори на темперната и акварелнатехника в българското изобразително изкуство. Той притежава извънредно самобитен, неповторим стил, повлиян от европейския сецесион, но дълбоко свързан с народните традиции и иконописта.

Творбите на художника, съхранени до днес, са гордост за всяка галерия. Неговите прекрасни стенописи, един от които се намира в къщата на някогашния казанлъшки индустриалец Маньо Стайнов, говорят за невероятна широта на въображението и на таланта на художника.

Иван Милев е роден в Казанлък на 18 февруари 1897 г. в бедно семейство и умира на 25 януари 1927 г., ненавършил 30 години.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg