Причините за замърсяване на Соколица не бяха открити

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Причините за замърсяване на Соколица не бяха открити. Лабораторните изследвания на областното РИОСВ показаха единствено неразтворени вещества над нормите.

 

Не бе установен източника, замърсил водите на Соколица, преминаваща през Обручище, и след изследването на пробите от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора. Преди месец кметът на селото Илия Марков подаде сигнал за кафяво-червено оцветяване на водите в реката. Същия ден, 12 март, експертите от екоинспекцията извършиха проверка и направиха оглед на участъка между сгуроотвал „Искрица” на „КонтурГлобал Оперейшънс” АД и Обручище. Нехарактерното оцветяване на реката беше установено само в границите на селото. Не показа пропуски на работата на най-близко разположените предприятия и направената проверка, както не бяха констатирани в същия ден и аварийни ситуации.

За да се изяснят причините за замърсяването на Соколица, служителите на РИОСВ – Стара Загора, взеха две водни проби – едната при моста преди фирма „КонтурГлобал Оперейшънс” АД, другата от реката в центъра на Обручище. В лабораторни условия пробите са анализирани по три показателя. Търсено е наличие на желязо, неразтворени вещеста и химическа потребност от кислород. Резултатите показват съвсем малко превишение на нормите за втора категория водоприемник по показателя „неразтворени вещества” и то само от пробата, взета при моста на Обручище.

Специалистите от РИОСВ – Стара Загора обясниха невъзможността да бъде открит източника на замърсяване със закъснението при подаването на сигнала. Оцветяването на реката реално е започнало още на 10 март, докато екоинспекцията е информирана два дни по-късно.

Кметът на Обручище изказа неудовлетворение от посочените резултати. „За пореден път бяха прикрити реалните замърсители. Наоколо освен топлоцентралата на „КонтурГлобал” няма друго предприятие, което да създава такава опасност. Замърсяването този път дойде от преливането на мръсна вода от шахти на ТЕЦ-а. Интересно защо след моето обаждане спря теча оттам. Нормално беше, докато дойдат хората на РИОСВ – Стара Загора да минат часове и реката да отмие замърсеното петно”, коментира Илия Марков.

Представител на американската енергийна компания „КонтурГлобал” сподели, че е излишно да се правят каквито и да е допълнителни коментари, след като резултатите са повече от показателни.

Митко Костадинов

Вестник „Раднево днес“

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg