• 11.05.2012
  • /
  • Новини

Фестивалът ЦВЕТЯТА НА КОРАНА завършва с филм на Оскарски режисьор

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

На 11.05. петък, ССИК – Различният поглед ще закрие старозагорското издание на 4-тия фестивал на филми от Близкия Изток и Северна Африка „Цветята на корана”, провел се в Кино Комсомол през изминалата седмица. В него бяха представени общо 9 филма и копродукции от Иран, Турция, Афганистан, Мароко, Палестина, Израел, Франция, САЩ и други.

Иранската тема рамкира събитието – фестивалът беше открит с комедията „Моля, не ни безпокойте”, представена от българските организатори от Сдружение за кино „Позор” и със специалното участие на Мохсен Панаханде – културен аташе, Амир Фарахани – съветник в посолството на ИР Иран и г-жа Иванка Сотирова – зам. кмет на Община Стара Загора. Гостите изразиха институционалната подкрепа към инициативата на Сдружение „Различният поглед” за утвърждаване на кино залата като пространство за кино и визуално-сценични изкуства и изказаха готовност за партньорство по бъдещи общи арт-проекти. Филмът на закриването също е ирански – „Историята на Ели” ще бъде излъчен от 21:00 часа, веднага след палестинската комедия „Амрика” от 19:00. Режисьорът на иранската драма, Асгар Фархади, бе награден с Оскар за филма „Раздяла”, наскоро прожектиран в София филм фест, Стара Загора.

До края на месеца Сдружение „Различният поглед” е приготвило още интересни прожекции като уикенда 12 – 13 май е на еко-тематика по повод почистването на града. Доброволците на Сдружението ще действат в района на Алековия кът в събота от 12:00 часа, а от 20:00 часа ще се прожектират късометражните „Човешки истории”, свързани с темата. В неделя и понеделник ще се проведе инициативата на групи млади столичани „Рецепти за свобода” – микс от арт, кулинария, йога, музика и видео, посветени на запазването и облагородяването на плажа в Иракли. Събитието е безплатно и отворено за всички желаещи да се включат и има за цел да представи в национално турне едноименната кулинарна книга, 50 % от продажбите, на която ще отидат за благотворителната кауза.

Програма:
13.05 /неделя/
House of Sport fitness & wellness centre – http://www.houseofsport.bg/
15:00 Йога + Медитация
17:00 Откриване на изложбата и представяне на книжката „Рецепти за свобода“
Кино КОМСОМОЛ – http://www.razlichniatpogled.org/
20:00 Игра на гражданска отговорност с „Да спасим Иракли“
20:30 Прожекция на филми и видеа от Иракли
21:00 Аудиовизуален джем сет „One Way”

14.05 /понеделник/
10:00 Волна програма и пикник в парк Аязмото – сборен пункт: Жабите
Старт с Йога и обща медитация.

FB: razlichniat pogled – https://www.facebook.com/events/286090311484962/

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg