Социалните не обслужваха клиенти за час

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Социални работници в Стара Загора не обслужваха клиенти от 10 до 11 часа. Служителите от местната дирекция“Социално подпомагане“ бяха на работните си места с лентички за предупредителна стачка. В ефективния протест се включиха представители на двата синдиката, подкрепиха ги и колегите им от неправителствения сектор.

Едно от исканията на социалните работници е повишаване на работната заплата с 35%. По техни думи те получават между 420 и 440 лева. Освен ниското възнаграждение социалните работници заплащат от джоба си пътните разходи при провеждането на анкети, купуват си консумативи, работят с близо 20-годишни компютри.

Според класификатора на професиите за социален работник се изисква средно образование, а по-голямата част от служителите имат висше образование и затова те настояват за промяна в Класификатора.

Нямаме конкретни отговори от социалния министър Тотю Младенов за увеличение на заплатите, коментира синдикалният лидер на „Подкрепа“ в Старозагорската дирекция Галина Ганева. Според нея са необходими разговори с финансовия министър Симеон Дянков, „който по някакъв начин ще увеличи бюджета за заплатите. Не сме удовлетворени от словесното обещание на минстър Младенов, че заплатите ни ще бъдат увеличени от догодина. Настояваме и за допълнително материално стимулиране.От декември миналата година до сега получили два пъти средства от ДМС, но те са от икономии заради неназначаване на служители“. Работещите в социално подпомагане са внесли 10 искания в Агенция социално подпомагане, сред които и своевременното изплащане на дължимите според Колективния трудов договор, средства за работно облекло.

За разлика от колегите си в страната, старозагорските социални работници нямат претенции към материалната база. От средата на 2009 г. служителите се помещават в новата страда на Центъра за комплексно социално обслужване, който струваше на бюджета 11 милиона лева.

Със стачката социалните работници от Стара Загора се присъединяват към националния протест на колегите си от още 15 дирекции в страната.

www.dariknews.bg 

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg