Няма заплаха за НАО „Юрий Гагарин“, уверяват от общината

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

За надвиснала заплаха над Народната астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ в Стара Загора алармират астрономи-любители в интернет. Опасенията си за обезличаване на институцията заради предстоящи структурни промени сподели пред журналисти и единственият астроном, останал на работа в старозагорската обсерватория Надя Кискинова.

„Няма подобна опасност. Тези твърдения целят да дезинформират и уронят престижа на Общината. Обсерваторията е уникална институция и е втора по големина след обсерваторията в Смолян. Тук се намира един от най-старите телескопи. Обслужва учениците от цялата област“, заяви началникът на образователния отдел в общината Пенка Чавдарова.

Въпреки това близо 500 подписи са събрали вече под своята петиция за запазване самостоятелния статут на институцията от Клуба на астрономите-любители „Гема“- Ст.Загора.

В нея те информират, че „За първи път в своята половинвековна история Старозагорската народна астрономическа обсерватория реално е застрашена от заличаване“. Това по думите им ще стане чрез реформата за нова структура на Община Стара Загора, предвиждаща сливане на звената в Младежки дейности, Отдел Образование: Младежки дом, Общински детски център и НАОП „Юрий Гагарин“. Това се случи преди време със Сливенската народна астрономическа обсерватория. За съжаление в Република България от 1989 година няма държавническа политика за извънучилищната дейност на подрастващите, за развитие на интересите им и осмисляне на свободното време. Народните обсерватории останаха без собствен статут, който най-логично да е като този на народните читалища, се казва още в петицията.

Тези опасения Надя Кискинова обясни с факта , че от няколко години щатът на обсерваторията се топи, за да се стигне до там, че наскоро щатна бройка за физик е трансформирана от общината в „шофьор на училищен автобус“. „После дойде следващият етап на съкращения и общината реши да посегне пак към нашия и без друго никакъв щат. Чистачката се пенсионира и закриха щата. От две години тук няма чистачка, а ние работим с групи ученици и тази ситуация е недопустима“, разказа Кискинова.
След като миналата година директорът Алексей Стоев напуска обсерваторията, и тази бройка като административната длъжност също е съкратена. Скоро е съкратена и техническа бройка, която обаче пък се трансформира в бройка на физик.

„Скоро ще бъде обявен конкурс за физик, за да подсилим екипа“, обеща Пенка Чавдарова.

„Това е добре, но така пак оставаме трима души, които посрещаме групи, провеждаме лекционна дейност, занимахаве се с деца с повишени интереси към астрономията, плюс научната работа. Такова обезличаване спъва дейността ни“, твърди астрономът. Тя призна, че новото ръководство на общината досега изобщо не е заявявало намерения за структурни промени, но заради подозренията, че то все пак може да посегне на независимостта на институцията, астрономите-любители са иницирали петицията. „Заради слуховете, които се носят обаче, решихме да изпреварим събитията и да не бъдем поставени пред свършен факт. Аз самата започнах да губя почва под краката си“, заяви Кискинова.

„50 човека от гласувалите за петицията са анонимни. Моята информация, която е сигурна, че половината от тях всъщност са служители в общинската администрацията това са хора, кото не искат да се конфронтират със своите началници, но в същото време не са съгласни с пътя, по който се върви“, категоричен е доц. д-р Борис Комитов от Клуба на любителите-астрономи. Той увери, че за надвисналата угроза над старозагорската обсерватория ще информира научните среди в цял свят.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg