Решено: УМБАЛ се влива в МБАЛ

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Университетска болница се влива в МБАЛ „Проф. Д-р Ст.Киркович“ реши Общото събрание на акционерите в многопрофилното здравно заведение в Стара Загора. 22 милиона лева са задълженията на двете дружества и държавата няма да ги опрости, е мнението на председателя на Борда на директорите в МБАЛ Зоя Вълева. Новата структура ще се изработи в предстоящите два-три месеца. „Обединението започва сега. Във времето докато то стане факт ще се подготви и структурата.

Нещата се развиват добре, не виждаме нещо, което да ни притеснява. Няма да допуснем съкращения, но бъдещото щатно разписание, аз не съм го виждала, дори и в проект“.

30-тина минути преди началото на Общото събрание във фоайето на болницата се събраха десетки недоволни от готвената промяна медицински работници. Старши сестри и някои шефове на отделения, които са участвали в делегатското събрание, са били убеждавани да не участват в днешния мълчалив протест, сигнализираха от синдикатите. „Ако някой може да застане до мен и заяви в прав текст, че д-р Атанасов го е заплашвал, аз съм на разположение. Категорично няма такова нещо“, заяви изп. директор на МБАЛ д-р П. Атанасов.

По данни на синдикалните лидери само за два месеца десетки специалисти от МБАЛ са напуснали. „Никой не иска да работи в структура, която има неясно бъдеще, ще бъдем в несъстояние да оказваме качествена медицинска помощ“, убеден е един от синдикалните лидери д-р Атанас Бадов. „Пазарът на здравни услуги е на ход, движението на медицински персонал нас не ни плаши. В града ни има още две стойностни лечебни заведения, които имат своите финансови лостове да привличат специалисти. Съветът на директорите ще положи сили, за да може всички звена в новата структура да бъдат на максимално високо-трето ниво, за да увеличим приходите и да се борим за погасяване на дълговете“, бе отговорът на изп. директор на МБАЛ д-р Петър Атанасов.

Опасенията на синдикатите са, че близо 300 медицински работници ще останат без работа след вливането на Университетска болница в МБАЛ. „Вероятно ще има съкращения на немедицински персонал, но не и на специалисти-визирам лекари, медицински сестри и санитари. За пореден път го заявявам и ще го отстоявам. Имам и подкрепата на целия Борд на директорите, че няма да има съкратени медицински работници“, увери за пореден път д-р Атанасов.

До края на деня синдикалните структури в МБАЛ, които са против промяната, ще вземат решение за по-нататъшни действия.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg