Очакват слънчеви изригвания от най-висок клас

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Слаба геомагнитна буря, която е в процес на развитие, регистрира Центърът за слънчев и слънчевоземен мониторинг в Стара Загора, съобщават от там. Слънчевата активност е умерена, но геомагнитната обстановка е активна.

Днес и утре Слънцето ще бъде интересно. Засечена е голяма група от петна по него – 112 и има голяма вероятност от слънчеви изригвания от най-високия клас „Х“, които ще засегнат Земята, е прогнозата на учения от Института по астрономия и обсерватория „Рожен“ към БАН Борис Комитов.

Центърът за слънчев и слънчевоземен мониторинг е създаден по проект „Хелиотараксия- ЦССЗМ“, който е с научно-изследователски, научно-приложен и образователен характер в областта на хелиофизиката и слънчево-земната физика.

Реализира се на територията на Старозагорска област от учени в областта на космическата физика и астрономията от Института по астрономия с НАО „Рожен“ – БАН и НАОП „Ю.Гагарин“- Ст.Загора, както и любители-астрономи , членове на клуб „Гемма“.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg