„Зелената“ енергия ограничава растежа на цената на тока

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Работна среща-семинар на тема „Предприятия за производство на „зелена“ енергия /GBE FACTORY/ се проведе в Стара Загора. Тя бе открита от областният управител Недялко Недялков. Той подчерта, че област Стара Загора през последните година – две е затвърдила позициите си и като производител на „зелена“ енергия, добивана от възобновяеми енергийни източници.

Семинарът се провежда в рамките на международния проект GBE Factory за предприятия, произвеждащи зелена енергия, който е финансиран по програма Интелигентна енергия – Европа на Европейската комисия.

Дейностите са насочени към насърчаване и развитие на инициативи, които да стимулират организации и фирми да използват ВЕИ в индустриални и търговски сгради, системи и обекти, като целта е създаване на предприятия, които произвеждат и/или използват зелена енергия. Ползите от прилагането на този модел са: намалява се товарът на електроенергийната система, спестява се енергия, намалят се емисии. Бранимир Ханджиев- главен директор на БСК подчерта, че предприятията, които произвеждат „зелена“ енергия не влияят на цената на електроенергията, а по-скоро са фактор, ограничаващ растежа и. За потребителите на „зелена“ енергия се увеличава сигурността и независимостта на доставките на енергия, намаляват се разходите за инсталирана мощност и се избягват високите тарифни зони.

С установените тенденции на намаляващи цени на системите за производство на ВЕИ, на усъвършенстване на структурата на цените на енергоносителите, с повишените възможности за изгодно финансиране на проекти за енергийна независимост и ВЕИ, консумирани на място, изграждането на предприятия за производство на „зелена“ енергия става все по-реално, а развитието на пазара на подобни услуги – по-привлекателно, са заключенията на експерти и участници в семинара.

В него участие взеха представители на бизнеса и общините от област Стара Загора, лектори бяха Димитър Баев – експерт към БСК, Николай Вангелов – прокурист на Ерато Холдниг и Олег Стоилов – председател на ТПП Стара Загора.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg