Пресъздават събитията от 5 октомври 1912 година

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Художествено-историческа възстановката на обявяването на Балканската война започва в 11-30 часа пред църквата „Св. Въведение Богородично“.

Точно в 11.30 часа камбаните на всички старозагорски храмове ще забият, а на сцена пред църквата „Св.Въведение Богородично“ един до друг ще застанат Фердинанд, младите князе Кирил и Борис, Митрополит Методий Кусев, ген. Михаил Савов, Иван Фичев и кметът Минко Минев. В ролята на цар Фердинанд ще се превъплъти актьорът от старозагорския куклен театър Стоян Ангелов, на Митрополит Методий – оперният изпълнител Симеон Симеонов, на ген. Савов-актьорът от Драматичния театър Стефан Борисов, на ген. Фичев-Делян Илиев. Цветомир Черкезов ще влезе в ролята на младия Борис, а Илчо Димитров-на Кирил. В ролята на старозагорския кмет ще се превъплъти актьорът от театъра и част от екипа на Дарик Димитър Живков. Тържественият марш на Българската армия и всенародното веселие ще започнат в 12.15 часа.

250 ще участват в пресъздаването на събитието отпреди 100 години-актьори, участници от клуб „Традиция“, Тракийското дружество „Одринска епопея“, „Багатур“, военнослужещи, ученици. В 10 часа на ж.п. гара Стара Загора Цар Фердинанд и военното командване ще бъде посрещнат тържествено от гражданите. Начело на царския кортеж, който ще се влее в общоградското шествие, ще бъде ретро-автомобил „Форд“ от 1910 година, специално докаран от Бургас.

За реализацията на възстановката са изразходвани близо 17 хиляди лева.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg