Няма възможност да вдигане на детските надбавки на този етап

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Осигурителната вноска за общо заболяване и майчинство на този етап осигурява пари само за първите 410 дни платено майчинство и еднократните помощи при раждане – с този аргумент социалният министър Тотю Младенов обясни защо няма възможност за увеличаване на майчинството през втората година от отглеждането на детето, което в момента е 240 лева.

Младенов посочи, че за да се вдигне тази вноска, е нужна дискусия с работодатели и синдикати. Социалният министър съобщи, че вече се работи за въвеждане на семейно подоходно облагане и отново изрази готовност да се срещне с протестиращите майки, за да бъдат обсъдени техните искания.

Към момента работници и работодатели плащат осигурителна вноска в общ размер от 3,5 на сто от осигурителния доход за риска „Общо заболяване и майчинство“, припомни социалният министър. „Общо взето това са парите, които са за тези 410 дни, в които се плаща майчинството, от които 45 дни преди раждане и еднократните помощи за майките с деца от една до две години“, каза министърът.

Младенов увери, че заедно с финансовото министерство и Националната агенция за приходите се работи по система за данъчни облекчения за родители. Колкото до осигуряване на гъвкав режим на работа за майки с малки деца, министърът посочи, че сегашното законодателство го гарантира. „Ако има проблеми с нарушаването на тези принципи, които са залегнали в Кодекса на труда, които защитават майките, Инспекцията по труда е длъжна да реагира за всеки конкретен случай“, каза социалният министър.

На този етап няма възможност да се увеличат детските надбавки, обясни Тотю Младенов и подчерта, че над половината от бюджета на министерството се разпределя за тези надбавки и те се получават от над 80 на сто от децата у нас.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg