Откриха уникална мерителна чаша

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Поредната уникална находка – ранновизантийска цилиндрична мерителна чаша откриха в Стара Загора. Изработена е от бронз в константинополско ателие по времето на император Зенон (476 – 478г.) и е единствена за границите на римската империя за този период.

Антиката побира 23 унции или 636гр. брашно, както и около литър вода В горната си част съдържа двуредов надпис. Очаква се в началото на следващия месец посетителите на регионалния исторически музеи в Стара Загора да могат да я видят експонирана.

„Твърде рядко се открива при археологически разкопки. Най вероятно е мярка за брашно и е служила за раздаване на храна на бедните и на войската“, обяснява ръководителят на разкопките и главен уредник на старозагорския музей Димитър Янков“.

Припомняме ви, че археологическите разкопки, които се правят в момента на ул. „Митрополит Методий Кусев“ в Стара Загора, целят, след проучванията, да бъдат свързани Античната улица на „Августа Траяна“ с Античния форум в Града на липите.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg