Заетостта в област Стара Загора намаля с 1.6 процента

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Стара Загора към края на септември тази година намаляват с 1.6% спрямо края на юни, като достигат 96 118.

Спрямо края на второто тримесечие на 2012-та, в почти всички икономически дейности се наблюдава намаление на наетите лица, като най-голямото е регистрирано в дейностите: „Други дейности“ – с 9.9% , „Транспорт, складиране и пощи“ – с 9.7% и „Строителство“ – със 7.3%.

Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в „Административни и спомагателни дейности“ – с 1.7%, „Операции с недвижими имоти“ – с 1.5% и „Производство и разпределение електрическа и топлинна енергия, газообразни горива и вода“ – с 0.4%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности, най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 31.1 и 14.3%.

В края на септември наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 6 964 – с 6.8% по-малко в сравнение със същия период на предходната 2011-та, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Преработваща промишленост“ – с 3 371 и „Строителство“ – с 1 926.

В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Строителство“ – с 24.6%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 19.8% и „Култура, спорт и развлечения“ – с 18.4%.

Най-значително увеличение на наетите спрямо същия период на миналата година е регистрирано в дейностите „Операции с недвижими имоти“ – с 90.4%
и „Професионални дейности и научни изследвания“ – с 19.6%.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg