• 26.11.2012
  • /
  • Новини

Обгазяването в Стара Загора – от транспорт и битово горене

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Обгазяването с азотен диоксид днес в Стара Загора се дължи на транспорта и битовото горене и задържането на концентрацията в приземния слой, в резултат на атмосферно влияние. Това потвърди директорът на РИОСВ – Стара Загора инж. Пенка Начева. Според нея превишенията за този месец са в рамките на 5 дни за не повече от 9 часа.

Относно разрешението на директора на старозагорската екоинспекция, с което дава на столична фирма без оценка за въздействието на околната среда за взривяване и разкопаване на земите на селата Малко Шарково и Мамарчево в защитената зона „Дервентски възвишения“ от находище „Болярка“, инж. Начева коментира, че притежавала всички необходими документи и ще защити решението си, където е необходимо. Тя допълни, че след направен оглед на местността не били открити гнезда на царски орли, каквито бяха притесненията на „Движение с екологична насоченост“, според които дейностите на фирмата ще застрашат и местните водоизточници.

Съвместно с „Зелени балкани – Стара Загора“, РИОСВ представи проект по оперативна програма „Околна среда – „Защитени зони Язовир Овчарица“ и „Язовир Жребчево“ – убежища на уникално биоразнообразие.“, на стойност 418 463 лв.

Срокът за изпълнение е 2 години считано от януари 2012-та, като до края на следващата година трябва да са готови с плановете за управление на защитените зони от близо 68 хил. дка, попадащи в НАТУРА 2000 на територията на областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и общините Нова Загора, Раднево, Тунджа, Твърдица, Гурково и Николаево, в които влизат местообитанията на 94 вида птици.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg