• 22.01.2013
  • /
  • Новини

Обгазяването със сигурност не било от ТЕЦ-овете

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Обгазяването на Стара Загора със сигурност не идва от ТЕЦ-овете. Това твърди лидерът на ПК „Екогластност“, Емил Георгиев. „Искам да знаете, че Стара Загора не се обгазява от Тец-овете. Опитват се да ни връзват шарени пилета като казват, че е от автомобилния транспорт.

Аз съм химик и ще ви кажа, че състава на газовете показва състав на боеприпаси“, заяви в Стара Загора Георгиев, който посочи, че центровете, в страната, които са подложени на екологичен геноцид са 5, като един от тях е Стара Загора. Той подкрепи предложението за местен референдум за полигона „Змейово“, като се обяви за мораториум върху военното съоръжение. „Само така, ще се види наистина откъде идва обгазяването“, смята Георгиев.

ВМРО-БНД, БСП, Атака и ПК „Екогластност“ в Стара Загора подкрепят референдума за полигона. Войводата Кристиян Петков поиска допитването да се проведе заедно с парламентарните избори, „за да не се харчат коментираните от управляващите излишни средства за него.“

Депутатът от Коалиция за България д-р Евгений Желев припомни: „Още през 2006-та 2007-ма взехме решение за налагане на мораториум на полигона и го пратихме до управляващите. За разлика от сегашните такива на местно ниво, ние тогава не се притеснявахме, какво ще кажат централно управляващите, защото се опитвахме да защитим интереса на местната общност, така че ние също подкрепяме местния референдум.“

Към тях се присъедини и Михаил Михайлов, който също е за мораториум на полигона, но не и за неговото затваряне, защото според него източника е неясен и не можело с лека ръка да се посяга на военното съоръжение.

Както Дарик писа, за първи път старозагорци могат да участват в местен референдум за бъдещето на полигон „Змейово“, сочен за един от източниците за дългогодишните обгазявания на региона. Инициативата за народното допитване е на групата на ВМРО-БНД в Общинския съвет. Сформирана е работна група, която до 10 февруари трябва да уточни техническите въпроси около допитването.

Представителите на политическите сили в градския парламент подкрепиха идеята на воеводите за местен референдум, свързан със съдбата на полигон „Змейово“. Въпросът, датата и механизма за провеждане на допитването се определят от Общинския съвет, припомни неговият председател Емил Христов.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg