• 16.02.2013
  • /
  • Новини

Мъжете в Старозагорско по-активни в интернет

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Повече от половината домакинства (53.4%) в област Стара Загора имат достъп до интернет в домовете си. Отбелязан е растеж от 13-процентни пункта спрямо предходната година. Данните са на Националния статистически институт, а резултатите са от проведеното през 2012 г. изследване за използване на информационно-комуникационни технологии от домакинствата и лицата.

За периода 2010-2012 г. относителният дял на домакинствата с достъп до интернет в областта се е увеличил с 21.7 процентни пункта.Запазва се тенденцията на растеж в регулярното използване на интернет от лицата, като в сравнение с предходната година е регистриран ръст от 5.6 процентни пункта в дела на лицата, които се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. През 2012 г. 50.3% от населението на възраст 16 – 74 навършени години използва редовно интернет.

Мъжете са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с жените – съответно 50.7 и 49.8%.Значителни са различията при редовно ползващите интернет по образование, като 80.6% от лицата с висше образование, 48.6% от лицата със средно образование и само 27.1% от лицата с основно и по-ниско образование използват редовно глобалната мрежа.

Положителна тенденция на растеж се наблюдава и при ползването на глобалната мрежа от лицата за взаимодействие с публичната администрация и местното самоуправление – увеличение с 5.7 процентни пункта в сравнение с предходната година.

В област Стара Загора при използването на предлаганите онлайн услуги от държавната администрация мъжете са малко по-активни от жените – съответно 29.3% и 27.5%.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg