Кметът на Стара Загора: Левски е символ на българската свобода и патриотизъм

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Стара Загора се поклони пред паметта на Васил Левски. На 19 януари 2013 г. се навършват 140 г. от гибелта на Апостола на българската свобода. Изоставил всичко най-свидно, той дава и живота си с една едничка цел – да види българския народ свободен. В мислите си той изпреварва многократно времето си, затова има какво да научим от него и днес.

Трябва да помним повелите му, защото той е нашият национален идеал. Каквото и да кажем, ще бъде малко, по-важно е да го носим в сърцата си. Нека да го помним и почитаме, защото той е символа на българската свобода и патриотизъм, каза в словото си пред паметника на Левски кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

По-рано днес в Катедралния храм „Св. Димитър“ в Стара Загора бе отслужена Заупокойна света литургия в памет на йеродякон Игнатий. В тържествения ритуал участваха още председателят на ОбС Емил Христов, зам.-кметовете Й. Николов, Ив. Сотирова, Янчо Калоянов, областният управител Недялко Недялков, командирът на Втора механизирана бриг.ген.Любчо Тодоров, директорът на ОД МВР ст. комисар Алекси Алексиев, общински съветници и др.

Пред паметника на Васил Левски прозвучаха стихове на Вазов и Ботев за Апостола, произнесени от актрисата Елена Азалова и третокласници от СОУ „Васил Левски”. В деня на поклонение представители на старозагорското свещеничество отслужиха Заупокойна молитва. Венци и цветя пред паметника бяха положени от името на Община Стара Загора, Старозагорския военен гарнизон, Общински съвет, областния управител, директора на ОД МВР – Стара Загора, СОУ „В.Левски“ и от граждански и патриотични организации, училища и граждани.

Музейният обект „Хилендарски метох“ в двора на Катедрален храм „Св. Димитър“ е отворен за посещения от 18 до 22 февруари от 9 до 17 часа.

Мултимедийни презентации с ученици от старозагорските училища и детски градини под наслов „Уроци по родолюбие“ ще се провеждат всеки ден от 18 до 22 февруари в детския отдел на Библиотека „Родина“, ул. „Българско опълчение“№69.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg