Изложба на Илина Консулова и Даниел Нечев в Стара Загора

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Илина Консулова и Даниел Нечев откриват съвместна изложба в галерия Байер в Стара Загора. Изложбата „Outsider Art“ поставя акцент върху твърде непопулярното у нас аутсайдерско изкуство или изкуство на новите наивисти. В този смисъл тя е колкото образователна, толкова и изложба, отхвърляща заученото в рамките на художественото образование създаване на безпроблемна хармонична красивост.

„Outsider Art“ се стреми към интуитивната компонента на изобразителната дейност без претенции за естетическо морализаторство, а по-скоро въпреки него. Тя дори може да бъде мислена като възхвала на антиизкуството и антиестетичното, които нерядко се явяват по-верните отражения на престъпния хаос в човешкото битие.

Изложбата, която ще бъде открита на 05.04.2013 г. в 18.00 часа, е осъществена с подкрепата на Община Стара Загора.

„Художествените творби без естетически претенции са престъпление спрямо самото изкуство и обществото. Тези творби задоволяват преди всичко определени психологически потребности, не възпитават, не твърдят, не сочат с пръст, не носят полза никому, но понякога разказват […] и затова най-оригиналните от тях често са отнасяни към категорията на „аутсайдер арт“. Те са експресия, сюрреализъм, психологически автоматизъм, детски рисунки, наивна фигуративност, неграмотност, абстракционизъм „в действие“ – […]в тези рисунки няма нищо, което заслужава да бъде приветствано, но те представляват важно свидетелство за вледеняващия потенциал на човешката психика.“

(Из „Психология на изкуството“ на Петер Цанев – прочит на извадени от контекста части от главата „1.14.3. Престъплението като художествена творба“)

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg