Недялко Недялков: Като областен управител на Стара Загора, не съм установил сигнал за незаконни действия на полигон „Змейово”

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Като областен управител на Стара Загора, досега не съм установил да е имало сигнал, че на полигона „Змейово” се провеждат нерегламентирани действия като утилизация или унищожаване на боеприпаси, освен артилерийско-стрелковите занятия и стрелби, които се провеждат там. Това каза пред Агенция „Фокус”областният управител на Стара Загора Недялко Недялков.

„Повече от 11 години този въпрос вълнува старозагорската общественост, защото има периодични обгазявания, особено когато има големи инверсии в природата. Голяма част от обществото счита, че това обгазяване идва от полигона „Змейово”. Аз лично мисля, че преди повече от 10 години може би е имало някакви нерегламентирани действия по унищожаване на боеприпаси, но в последните години е създадена абсолютна прозрачност”, каза Недялков. Има постоянно видеонаблюдение, има излъчен от гражданското общество човек за връзки с обществеността в полигона, има списък с хора, които могат по всяко време да присъстват там и мониторингова станция, която проследява чистотата на въздуха, обясни областният управител на града. Той посочи, че е водил разговори по темата със заместник-министъра на отбраната в правителството на Бойко Борисов, както и с началника на полигона.

„Общинския съвет е взел решение за този референдум, след като е инициирал подписка от 11 души. Проведено е заседание на Общинския съвет и това решение ще се изпълни на 26 май. Аз, като областен управител, нямам право да се произнасям по този акт, тъй като съгласно Закона за допитване на гражданите, бих могъл да се произнеса само ако Общинският съвет откаже да се проведе такъв дебат и такова заседание за провеждане на референдум. Понеже има положително становище, моите действия са дотук и нямам право да упражнявам административен контрол върху това”, каза Недялко Недялков. Той отрече да е определял решението на Общинския съвет за провеждане на референдум. По негови думи решението за референдум е взето с подписите на 11 общински съветници. „Това са 30% от Общинския съвет, така че оттук нататък само собственикът на полигона – Министерство на отбраната, би могъл да оспорва по някакъв начин, да сезира различни органи”, каза Недялков, като допълни, че то може да вземе решение за закриване или незакриване на полигона.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg