• 05.04.2013
  • /
  • Новини

На 20 и 21 април ще се проведе ежегодното пролетно почистване на Община Стара Загора

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

На 20 април сутринта започва голямото пролетно почистване на Стара Загора. То ще продължи и на 21 април. В Стара Загора всяка година има много голяма активност от граждани, институции и фирми. Първи са заявили участие 100 души от студентските съвети, а за първи път тази година ще участват и жители на кв. Лозенец, съобщи на пресконференция на организаторите кметът Живко Тодоров.

Той отправи призив към гражданите, фирмите и жителите на всички населени места в общината да подкрепят инициативата. „Да не превръщаме природата в сметище!“, призова Тодоров, съобщавайки, че вчера е получен сигнал за ново нерегламентирано сметище край Бедечка.

На 20 април инициативата ще се слее с кампанията на bTV „Да изчистим България за един ден“. Ресорният зам.-кмет Йордан Николов увери, че е създадена отлична организация, а с писмо от ековедомството са съобщили, че всички отпадъци, които ще се изхвърлят на Мандра баир, няма да бъдат санкционирани заради все още неизграденото депо. Днес в общината отварят офертите на кандидатите за строителен надзор, а в скоро време ще се проведе и обществената поръчка за изпълнител на депото, информира зам.-кметът.

По време на пролетното почистване миналата година са били събрани 500 т отпадъци, включили са се 56 организации, плюс тези по селата, съобщи Елка Бонева, началник на административните бюра. Община Стара Загора осигурява чували и ръкавици на всички, които искат да участват.

От концесионера „Нелсен чистота“ осигуряват  допълнително по 2 000 чувала и ръкавици. Ще бъде осигурен транспорт и за едри битови отпадъци, които хората трябва да оставят до контейнерите. Заявки се приемат на тел. 042 638 418. Цялата налична техника ще бъде включена в почистването, съобщи Стоян Димитров. Той уточни, че е започнало миенето на кварталите- Железник, Три чучура – юг и север, Казански и др. Улиците в централната част на града ще бъдат измити, когато приключат ремонтите, стана ясно още по време на пресконференцията.

Всички кметове и кметски наместници в общината са направили заявка за необходимите им чували и ръкавици. Служители на общината изготвят графиците с участниците и местата за почистване. Те се свързват и с регистриралите се в сайта на bTV доброволци. Всички културни институции и училища ще бъдат поканени да вземат участие в пролетното почистване, като за първи път тази година общината ще осигури награда за училището, което се е включило най-активно в кампанията.  В кампанията, както и миналата година, ще се включат и лишени от свобода, които са на лек режим.

На 20 април кампанията в Стара Загора ще стартира с почистване на територията на Парк Бранителите на Стара Загора. По традиция в почистването ще се включат всички служители на общинска администрация, работниците от звено „Чистота“ към общината и звено „Благоустрояване и озеленяване“.

ТЕЛЕФОНИ ЗА ЗАЯВКИ НА ЧУВАЛИ И РЪКАВИЦИ В АДМИНИСТРАТИВНИТЕ БЮРА

1. ЕЛКА БОНЕВА 042 614 601
2. АБ ЦЕНТЪР 602 859; 626098
3. АБ ИЗТОК 268 072; 269 023; 267 146
4. АБ ЗАПАД  603175; 645 117; 626 234
5. АБ ЖЕЛЕЗНИК 277 176; 279 198
6. АБ КОЛЬО ГАНЧЕВ 607 093
7. АБ ЛОЗЕНЕЦ 603 401
8. АБ ЗОРА 690 006; 690 009

Община Стара Загора призовава всички граждани, неправителствени организации,  пенсионерски организации, фирми и политически партии да се включат активно в пролетното почистване на междублоковите пространства, градинките и парковете, за да бъде Стара Загора най-зеленият и чист град в България.

В дните на общоградското почистване всеки един гражданин ще може да се освободи от старите електроуреди, батерии и акумулатори по начин, който няма да навреди на околната среда, като ги предаде на специализираните фирми за оползотворяване или обезвреждане.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg