Седем нови детски площадки в Стара Загора с европейски стандарти за безопасност

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Амбицията ни е в рамките на мандата на това общинско ръководство всички детски площадки в Стара Загора да бъдат оборудвани с модерни , качествени уреди, застлани с ударопоглъщаща настилка и обособени с огради . Те ще бъдат сертифицирани за безопасност и ще осигуряват възможности за занимания на деца с увреждания.

Това обясни днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който заедно с членове на екипа си представи пред журналисти нови седем детски площадки, изградени в междублокови пространства на територията на града и кварталите, на стойност 120 000 лв.

Обиколката започна от кв. “Три чучура- Север“ югозападно от бл.82, премина през кв.“Три чучура-юг“- югоизточно от бл.40 и междублоковите постранства на  кв. „Казански“ – бл.9, югозападно от ул. „Братя Жекови“ и бул. „Отец Паисий“, в кв. „Самара“ 3, до бл.5 и завърши в Парк „Самарско знаме“.

Средствата са осигурени от бюджета на Община Стара Загора, а изграждането е възложено на фирма „Джемер“, чрез процедура за обществена поръчка. Площадката в кв. „Зора“ е дарение от частна фирма.
Извършено е разчистване на терените от битови и строителни отпадъци, демонтаж на стари детски съоръжения и плочници, полагане на нова настилка, бордюри, бетонови плочи, асфалтова настилка, направа на декоративни огради и т.н. Площадките са оборудвани с нова паркова мебел – пейки, кошчета за отпадъци, перголи, беседки и др.
Спазени са всички изисквания за качество и изразена тематичност. Съоръженията в тях са обединени от обща тема и са с висока игрова стойност. Те са многофункционални, подходящи за игра на деца от различни възрастови групи и интереси, при максимален брой занимания, като се гарантира сигурност на съоръженията по възприетите европейски стандарти за безопасност.

Всички материали са придружени със сертификати и декларации за съответствие. Стълбите и платформите са изработени от галванизирана перфорирана ламарина с галванизирано покритие от 25 µ, и допълнително покрити със защитно покритие от пластмаса или с горещо пресовано гумено покритие (отдолу, отгоре и отстрани). Пързалките и платформите, както и парапетите им, са изработени от полиетилен. Съоръженията и люлките са сертифицирани по “Safety Tested” (Тест за степен на безопасност).
Събираемостта на приходите в общината върви добре, което ще ни позволи след шестмесечието да отделим 200 000 лв. за изграждането на още нови площадки, така че към края на годината да станат поне 15, а до края на мандата да са 50-60 съобщи кметът. По думите му, за 23 години не е направено толкова за децата, колкото само за последната година.

Община Стара Загора въвежда електронното записване за детски ясли и градини, започна изграждането на нова детска градина в центъра на града, за което са осигурени 2 млн.лв., а по фонд „Козлодуй“ се ремонтират училища и детски заведения, добави Тодоров. Основно ремонтирани са ЦДГ № 25 „Ален мак” и детска ясла № 9. През тази година предстоят ремонти в ЦДГ 35 и ЦДГ 68, ясла № 8, както и в Пето ОУ, училище „Г. Райчев“, СОУ „М. Горки“ и др., съобщи още кметът.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg