РЗС предлага политика на образована раждаемост

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Част от мерките, залегнали в Меморандума за социално-икономическото и обществено-политическото развитие на България на КНСБ, съвпадат с нашите приоритети, заяви на днешната дискусия Станимир Стойчев, водач на листата на ПП „Ред, законност, справедливост“ в 27-и Старозагорски избирателен район.

„Това в най-голяма степен се отнася до борбата с корупцията – основен приоритет в нашата програма. Според Трансперънси интернешънъл заради корупция годишно държавният бюджет се ощетява с около 5 млрд. лева. Трябва с всички законови средства да намалим и ограничим това порочно явление и парите да влязат в хазната, така ще има възможност да се реализират мерки и в образованието, и в здравеопазването, и в социалната сфера“, подчерта той.

Като много сериозен проблем за България Станимир Стойчев посочи демографската криза, в резултат на която след 10-15 години страната ще бъде поставена в уникална ситуация. За преодоляване на кризата РЗС предлага политика на образована раждаемост, която ще стимулира младите семейства да имат повече деца. Предвижда се при двама родители с висше образование да се отпуска месечно по една средна работна заплата до навършване на 1 година на детето, а ако само единият родител е висшист – една минимална заплата.

Основният проблем в здравеопазването е Националната здравноосигурителна каса, през която минават всички пари, каза още Станимир Стойчев. Средствата трябва да се използват по-ефективно, да се спрат разхищенията и да се въведе единен регистър в доболничната помощ, за да е ясно кой какви направления е използвал и да се предотврати източването на касата. „Недопустимо е цените на лекарствата в богатите европейски страни, дори и в съседна Турция, да са много по-ниски, отколкото у нас. Необходимо е да се разбие монополът на пазара с медикаменти, с което те ще струват на хората до 70 на сто по-евтино“, добави той.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg