Частна фирма ще пази гората над Стара Загора от незаконна сеч (видео)

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Петър Терзиев от Стара Загора, който живее в кв. Три чучура – север, сигнализира до предаването Инициатива на Търговско-промишлена палата – Стара Загора за проблема с незаконната сеч и то в регулацията на града. Екипът ни установи, че над блок 70 наистина се извършва сеч и целият квартал е озвучен от резачки.

Това продължава с години, вече не знам колко баира се обезлесиха. Освен това, малки циганчета палят смолата в основата на дърветата. Подавам сигнали, но резултатът е голи баири, коментира Петър Терзиев.

Аз се радвам, че все още има хора, които като видят нещо нередно сигнализират. В случая обаче става въпрос не за незаконна, а за санитарна сеч на дървета, които са пострадали от пожарите миналото лято и трябва да бъдат отстранени, съобщи Севдалина Иванова, директор на Държавно горско стопанство – Стара Загора

Фирмата, спечелила търга за добиване на дървения материал след санитарната сеч, е наела за целта представители на ромското население. Те пренасят отрязаните дървета с каруци защото теренът е пресечен и е недостъпен за автомобили, каза Севдалина Иванова и уточни, че дърветата, които се секат, са предварително маркирани от служители на Държавно горско стопанство.

Петър Терзиев е подал сигнал и до Община Стара Загора, защото е видял, че се изсичат и зелени дървета. По разпореждане на кмета Живко Тодоров на място е изпратен за проверка Инспекторатът към общината.

Наистина служителите са констатирали, че има отсечени зелени дървета, но от Държавно горско стопанство увериха, че и те са обгорели от пожарите и трябва да бъдат отсечени, заяви кметът Живко Тодоров.

Извън този случай, при който се оказа, че става въпрос за регламентирана сеч, в Държавно горско стопанство – Стара Загора непрекъснато постъпват сигнали за незаконни посегателства, предимно в местността Карасиврия.

В края на миналата година Държавно горско стопанство Стара Загора, съвместно с Общината и полицията включиха представители на ромското население в усвояването на дървесните останки, които са резултат от незаконна сеч. По този начин им се осигури заплащане и дърва за огрев и до известна степен се ограничиха набезите в гората. Тази схема най-вероятно ще бъде приложена и през следващия отоплителен сезон, каза още Севдалина Иванова.

За да се сведат до минимум умишлените пожари и незаконната сеч на дървета ще бъдат въведени допълнителни мерки от страна на Общината. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров подписа в Държавен фонд Земеделие договора за изпълнение на проект за изграждане на противопожарна кула. Той е със 100% безвъзмездна финансова помощ на стойност 500 000 лева по Програмата за развитие на селските райони. Целта е да бъде осигурено наблюдение и ранно известяване при възникване на горски пожари. В обсега на наблюдение на противопожарната кула ще попадне горският фонд в района на парк Аязмото, с. Змейово, с. Борилово и с. Старозагорски минерални бани.

Освен това, Общината ще обяви обществена поръчка за избор на частна охранителна фирма, която да осъществява с проходима техника ефективен контрол в горските райони над Стара Загора, каза още Живко Тодоров.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg