Община Стара Загора с шест нови електронни услуги за старозагорци

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Стара Загора: На електронната страница на Община Стара Загора са публикувани 6 нови електронни форми за връзка на гражданите с администрацията. По електронен път вече може да бъдат подадени:заявление за записване за приемен ден, сигнал или предложение от граждани, сигнал за корупция, заявление за уведомяване по електронна поща и деловодна справка за етапа на придвижване на искана от заявителя услуга.

Шестата форма е анкета, озаглавена „От кои услуги бихте се възползвали, ако бяха електронни?“ .

Ползването на тези електронни форми е безплатно, няма нужда и от електронен подпис. Анкетата е необходима, за да получим обратна връзка от какви точно електронно услуги се нуждаят гражданите, за да бъдат разработени, обясниха на секретарят на общината Цена Велкова и Георги Георгиев, началник отдел „Информационни технологии“.

Чрез заявлението за уведомяване по електронна поща, гражданите ще получават известия, когато са изготвени всички заявени от тях услуги.

Деловодната справка ще позволява на ползващите услугата да проверяват във всеки един момент на какъв етап е, кои служители и по колко време са работили по съответния документ, от който се нуждаят.

По електронен път жителите на общината ще могат вече да подават заявления за записване за приемен ден при кмета и неговите заместници, както и сигнали и предложения.

Общо 9 са електронните услуги, предложени на гражданите, като те заплащат за удостоверенията или регистрациите чрез банково платежно нареждане, електронно банкиране, оператори за интернет разплащания, както и на касата на Общината.

Цените са същите, както и на каса, но за да се ползват е необходим електронен подпис. Най-използвана от тях е „Заявление за подаване на предложениея и сигнали“ – 88 бр. са подадени досега от началото на годината. Популярна е и „Заявление за приемен ден“ – 75 бр., 10 са подадените заявления за уведомяване по електронна поща. Досега са подадени само 4 сигнала за корупция, като два от тях са по-скоро жалби, обобщи Г. Георгиев.

Заявените услуги преминават през ЕСОЕД (Единната среда за обмен на електронни документи), откъдето получават съответния си идентификатор за услугата и постъпват в Автоматизираната Информационна Система на Община Стара Загора.

Услугите са въведени с изпълнението на проект „Община Стара Загора – за по-добро административно обслужване чрез електронното правителство“ от предишната администрация, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет“ на обща максимална стойност 2 368 586,40 лв.

Заради различни нарушения, управляващият орган на програмата не е верифицирал 925 459,17 лв. Повечето от услугите досега не са функционирали, обясни Георги Георгиев. Наскоро представители на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ извършиха проверка на изпълнението на проекта, очаква се доклада с резултатите от нея, уточни Цена Велкова.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg