• 09.07.2013
  • /
  • Новини

Изпратиха военнослужещите от 15-та рота „Кандахар“ в Стара Загора

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Стара Загора: Министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров, областният управител на Стара Загора Живка Аладжова и заместник-кмета Иванка Сотирова взеха участие в церемонията по тържественото изпращане на 15-та рота от състава на Българската армия, която ще се включи в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

Ротата е в състав от близо 300 военнослужещи и ще изпълнява задачи по охрана на вътрешната зона на летище Кандахар.

„За мен е отговорност и чест да участвам в днешния ритуал. Поздравявам ви за вашата всеотдайност, отговорност и професионализъм, с които участвахте в подготовката за изпълнение на предстоящите мисии в Кандахар. Участието на военни контингенти в мисии и в операции зад граница е най-доброто доказателство, че Република България изпълнява коректно и достойно своите задължения към НАТО и към Европейския съюз.

Контингентът, който изпращаме остава най-многочисленото бойно формирование, с което българските въоръжени сили участват в мисии и в операции зад граница. Бъдете сигурни, че всички ние, заедно с вашите семейства, с вашите приятели и познати, ще мислим и ще се молим за вас. Върнете се живи и здрави у дома!“, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов.

Той подари на командира на 15-та рота подп. Тихомир Димчев икона на св. Георги Победоносец, която да закриля българите в Кандахар.

„Стара Загора е не само хилядолетен и славен град, тя има особен енергиен заряд, който ще ви дава сили и кураж за изпълнение на вашата мисия по сигурността в Кандахар. Имам удоволствието да ви връча това знаме -символ на града и неговите жители, което носи духа и бойната слава на старозагорци от 1875 година. След 6 месеца тук ще ви очаква кметът на Стара Загора, за да го приеме отново от вас – целокупно и невредимо!“, заяви заместник кметът Иванка Сотирова.

От името на кмета Живко Тодоров тя връчи на подполковник Тихомир Димчев знамето на Стара Загора – символ на града, общината и старозагорци.

След церемонията военният министър се срещна с общинската и областни администрации и военни от поделенията в региона.

„Стара Загора е значим град и Втора механизирана бригада ще продължи да бъде тук и да дава принос за добрия му стандарт, заяви Найденов по време на проведените срещи в общината. Теренът на бившите артилерийски казарми в града е разделен на три и една част от него ще бъде прехвърлена на общината за обогатяване на градската среда в квартала“, гарантира министър Найденов.

Областният управител Живка Аладжова заяви, че ще продължи да настоява това да се случи.

Военните поделения на територията на града нямат завършен воден цикъл, поради което военното ведомство ще търси съдействие от общинското ръководство за включването им в Интегрирания воден проект на областния град, каза още военният министър.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg