Община Стара Загора кандидатства за изграждане на младежки център

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Стара Загора: Община Стара Загора кандидатства за изграждане на младежки център, по Компонент 1 по програма BG06 „Деца и младежи в риск“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. По този проект вече тече оценителен процес, затова подробности по параметрите все още не се обявяват.

Целта е получаване на сертификат за качество от Съвета на Европа. Основна задача на програмата е да обхване деца и младежи в риск, представители на малцинствените групи, деца с дивиантно поведение.

Програмата има три компонента: “Грижа за младежи в риск”, “Грижа за деца в риск” и “Изграждане на капацитет”. Вторият компонент по програмата е насочен към детските градини и подготовката на децата за училище, подобряване на социалните умения на децата от 3 до 6 години, развиване на езиковите умения на децата билингви, намаляване броя на изпадащите от образователната система ученици.

Малко над 1 849 000 евро е общата финансова помощ по компонент II, разясни Георги Гетов от отдел Външни европейски практики към Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“. Проектите могат да бъдат финансирано до 100%. Положителна новост е правото на бенефициентите да получат аванс за всеки отчетен период. минималната стойност на проектите е 200 000 евро, а максималната 250 000 евро.

Средствата могат да се разходват за строително-монтажни работи, оборудване и образователни материали – до 40% от отпуснатите средства, обучения, трансфер на знания, стимулиране участието на общността и др.

По вторият компонент могат да кандидатстват общини или сдружение на общини. Задължително условие е всеки проект да включва минимум 5 детски градини, а броят на децата да е най-малко 200. Ако в една община няма достатъчно детски заведения, може да се направи сдружение между няколко общини и така да се осигури необходимият брой градини, разясни Гетов.

Друго задължително условие е партнирането с юредическите лица от страните донори. За да бъде одобрен, всеки проект трябва да гарантира съществуването на детската градина бенефициент в период от 10 години.

Третият компонент по програмата е свързан с изграждането на капацитет и включва обучения на младежи лидери в това число и представители на етническите малцинствени групи.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg