• 23.07.2013
  • /
  • България

Сблъсъци между полицаи и протестиращи пред Народното събрание, има пострадали

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

До ескалация на напрежението между жандармерия и протестиращи се стигна в 40-ия ден на протестите, след като органите на реда се опитаха да изведат депутатите, които се намират в Народното събрание. Народните представители бяха качени в автобус, който е охраняван от жандармерия. Полетяха предмети от страна на протестиращите, които успяха да счупят прозорци на автобуса. Има и ранени.

Протестиращите не позволят на автобуса да напусне района на Народното събрание.

Полицаи с каски и шлемове проправят път сред протестиращите на коли на жандармерията и на автобуса, който тръгна от северния вход на Народното събрание с всички, които се намираха в сградата на парламента. Кордонът от полицаи изтласка протестиращите, струпани край загражденията, и ги раздели на две части – едната към храм-паметника „Ал. Невски“, другата – към Синодалната палата.

<p“>Коли на жандармерията скриха видимостта на протестиращите към северния вход на Народното събрание, откъдето се бяха изведени депутатите. Протестиращите около сградата на Народното събрание продължават да скандират „Оставка“, „Червени боклуци“, „Арестувайте ги“.

Хронология на протеста

Този път протестиращите в столицата се събраха и обсадиха сградата на Народното събрание. Причината е, че в парламента заседаваха парламентарните комисии по бюджет и финанси, по икономическа политика и туризъм и по труда и социалната политика. Основната цел на протестиращите в 40-ата вечер на протести е никой от сградата на парламента да не бъде допуснат да излезе. По последна информация в сградата на парламента се намират трима министри – финансовият Петър Чобанов, социалният Хасан Адемов и икономическият Драгомир Стойнев, както и депутати.

В района на парламента са се строили около 300 полицаи в пълно бойно снаряжение. Пристигнаха и коли на жандармерията. Явно ще бъде направен опит да бъдат изведени останалите в Народното събрание депутати. Протестиращите са обградили органите на реда.

Заради широкия спектър на ограждения, протестиращите са се разделили на няколко групи.

Три групи протестиращи пазят нито един народен представител да не излезе от служебния вход на парламентарната сграда. Две от групите са разположени от двете страни на храм-паметника „Свети Александър Невски“ и една е на улица „Париж“ – до Светия Синод.

Ограждения липсват единствено на мястото, където свършва улица „Шипка“ в перпендикулярната на нея улица „Париж“ – зад „Светия Синод“, това наложи там да бъдат концертирани много от полицаите, охраняващи протестите. Това породи огромно недоволство сред събралото се множество и те от своя страна бяха силно освирквани. С подръчни средства групата, намираща се на улица „Париж“ – загради полицейския кордон, който ги пази да не навлязат към входовете на Народното събрание и по този начин се получи символично второ ограждение, което да попречи на евентуални излизащи и последваха реплики: „Излезте с вдигнати ръце, вие сте обкръжени“.

path 114440

Тази вечер за първи път същински протест пред сградата на Министерския съвет нямаше. Там се събраха не повече от стотина души, които не успяха да блокират движението в района. Младежи на велосипеди минаха покрай тях и ги подканиха да не седят пред Министерски съвет, а да се отправят пред сградата на Народното събрание, тъй като не достигали хора, за да я блокират.

path 114436

Група недоволни се намират и пред самия парламент. Широките заграждения не позволяват на протестиращите да се обединят. Пета група се намира в градинката до Софийския университет. Велосипедистите обикалят от група в група и съветват хора от една по-голяма група, да преминат към друга по-малобройна, за да бъдат относително равни всичките групи.

Засега протестът протича спокойно. Единствено Йоло Денев се опита да премине заграждения, но бързо бе прибран зад тях.

Не е ясно дали тази вечер протестът ще прерасне в шествие.

path 114426

Протести и в други градове на страната

И днес около 50 души тръгнаха по Главната улица в Пловдив с плакати, свирки и вувузели, скандирайки „Червени боклуци“ и „Оставка“. Те направиха промяна в маршрута и от Джумая джамия се върнаха обратно към площада пред общината, а оттам се отправиха към централата на БСП в града на ул. „Кръстьо Пастухов“. Там престояха около 10 минути, като изписаха на асфалта с тебешир думата „Оставка“. Оттам групата се разотиде, без да блокира улици и кръстовища.

Репортер на Дарик бе обект на словесни нападки от страна на протестиращи, които настояваха да разберат защо журналистите не се включват в протестите. Отговорът, че професията изисква обективност и ненамеса не бе удостоен с внимание.

За втори път в рамките на 3 дни бе забелязано отсъствието на флагмана на пловдивските протести Христо Марков. Не стана ясно и дали ще има организиран поход към Бузлуджа в петък, когато е традиционния събор на партията – столетница на върха. Остава в сила обаче акцията в четвъртък, когато протестиращите ще се съберат с червени торби, пълни с боклук, като символ на недоволството им от управляващите.

path 114446

Около 300 души дойдоха тази сутрин, за да изпият традиционното си сутрешно кафе пред парламента в знак на протест срещу кабинета „Орешарски“.

На 40-ия ден протестиращите извикаха свещенослужител, който отслужи молебен за правителството. Хората донесоха на площада празен ковчег, символ на правителството на Орешарски, поднесоха жито, почерпиха и с шампанско.

За кратко беше спряно движението, за да бъде пренесен траурно ковчега. След това трафикът отново бе възстановен, а част от хората се разотидоха.

Вече е активен и сайт, който цели да преброи искащите оставката на правителството и нови избори noviizbori2013.com. На сайта може да се гласува и с искане за граждански контрол на всяко следващо управление.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg