31 състезатели ще представят България на 66-то балканско първенство по лека атлетика в Стара Загора

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Стара Загора: 31 състезатели ще представят България на 66-то балканско първенство по лека атлетика, което ще се състои на 27 и 28 юли в Стара Загора. Съставът бе определен от Българската федерация по лека атлетика вчера. Както се очакваше в списъка попаднаха най-добрите ни лекоатлети. Тимът е съставен от 17 състезатели при мъжете и 14 при жените.

Сред дамите очаквано е Ивет Лалова. За нея това ще бъде първи старт у нас от две години насам. За последно спринтьорката бяга в България отново на Балканиада, но в Сливен през 2011 г. Лалова пристига у нас в петък от Риети където живее и тренира.

Участието в Стара Загора ще бъде първо от месец и половина за друга родна звезда – Ваня Стамболова. Медалистката от световни и европейски първенства се завръща на пистата след получена на държавното първенство на 15 юни травма. Тогава тя финишира втора на 400 м.

През сезона Стамболова има лични постижения от 52.75 сек на 400 м и 54.77 сек на 400 м с препятствия. Тя е фаворитка за първите места и в двете дисциплини през уикенда. Тя беше балканска шампионка на 400 м и 400 м с препятствия през 2011 г., когато Балканиадата беше в Сливен.

Аут от състава е шампионката на България на 400 м Николина Николова. Тя прекрати сезона си след слабото си представяне на европейското отборно първенство. В Дъблин тя бяга 56.16 сек.

Стартовете в Стара Загора ще са решаващи за определяне на отбора на Балканите за „Мача на гигантите“, който ще се състои в Лион на 31-и август. Участие там ще вземат отборите на Русия, САЩ, Франци, Германия, Италия, Украйна и сборните състави на Балканите и Скандинавия.

В Стара Загора ще могат да се покриват и нормативи за световното първенство за мъже и жени в Москва (10-18 август). Крайният срок за регистриране на квоти за руската столица е 29 юли.

„Радвам се, че българския отбор включва всичките ни звезди. Това само показва голямото им желание да бъдат селекционирани за „Първенството на гигантите“ в Лион. Правилата на Балканската асоциация за определянето на сборния тим на Балканите са железни. Селекцията за Лион ще бъде извършена само от състезатели участващи на Балканиадата“, коментира пред сайта bgathletic.com Добромир Карамаринов, президент на Асоциацията на балканските атлетически федерации и водач на делегацията за „Първенството на гигантите“ в Лион.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg