12 медала спечелиха българските лекоатлети в първия ден на Балканиадата в Стара Загора

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Стара Загора: 12 медала спечелиха българските лекоатлети в първия ден на 66-то балканско първенство по лека атлетика, на което Стара Загора е домакин.

Пред погледа на бившия премиер Бойко Борисов, на бившия министър на спорта Свилен Нейков, на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, заместниците му Янчо Калоянов и Иванка Сотирова, цялото ръководство на Балканската лекоатлетическа федерация и вицепрезидента на европейската такава Карел Пилни и на 7000 зрители на реновирания стадион „Берое“, шампиони станаха Ивет Лалова (100 м), Денис Димитров (100 м), Силвия Дънекова (3000 м стипълчейз), Митко Ценов (3000 м стипълчейз), Георги Иванов (гюле) и дамската щафета на 4х100 м (Мария Данкова, Габриела Лалева, Галина Николова и Ивет Лалова).

Сребърни медали завоюваха Теодора Коларова на 800 м с 2:05.62 мин, Денис Ерадири в скока на дължина със 7.79 м, Виктор Нинов – скок височина с 224 см, Габриела Петрова – троен скок с 13.92 м, както и мъжкия квартет на страната ни – Оггнян Огнянов, Боян Петров, Петър Кременски и Денис Димитров – 40.23 сек.

Ваня Стамболова финишира трета на 400 м с 53.70 сек.

Балканиадата бе открита със стилна церемония и обръщения на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, вицепрезидента на Европейската лекоатлетическа федерация Карел Пилни и президента на Балканската и българска федерация Добромир Карамаринов.

„Искам да поздравя всички, които помагаха това събитие да се случи в Стара Загора. Градът не е бил домакин на подобно събитие в леката атлетика 28 години. Сега това е факт. Искам специално да поздравя бившия премиер Бойко Борисов, както и господин Свилен Нейков. Двамата помогнаха Стара Загора да има прекрасен стадион. Поздравления и за клуба по лека атлетика, и на всички останали, които дадоха всичко от себе си за този форум. Пожелавам успех на състезателите и на Стара Загора в желанието ни да приемем и форум от европейски ранг в леката атлетика“, заяви в обръщението си Живко Тодоров.

„Старозагорци могат да се гордеят с това, което имат и фантастичните условия, които имат като домакини“, заяви вицепрезидентът на европейската федерация Карел Пилни.

Президентът на родната федерация Добромир Карамаринов пък напомни, че именно в тези два дни ще бъде определен състава на Балканите за предстоящия „Мач на гигантите“ в края на август в Лион. „Това е една сбъдната мечта, нещо, което всички искаме да видим – Балканите като единно цяло, без граници“, категоричен бе Карамаринов. Той пожела успех на състезателите на Балканиадата и на предстоящото световно първенство в Москва през август.

Според Роберт Емиян, европейски рекордьор на скок дължина (8.86 м) и президент на атлетическата федерация на Армения и Синиша Ерготич от Хърватската Република, които ще направят тук селекцията на мъжкия и женския тим за т.нар. Мач на гигантите, новите писти на стадион Берое и градът предлагат най-добри условия за провеждане на европейски турнири от висока класа.

Очаквано най-много аплодисменти отнесе спринтьорката Ивет Лалова. Най-добрата ни лекоатлетка дълго след стартовете си раздава автографи и снимки.

„Усещането е невероятно. Това посрещане, толкова много автографи, които раздадох, в България се чувствам страхотно. Много по-важна е емоцията от титлата. Подкрепата на всички тези хора ми дава сили да продължавам напред. Резултатът ми е добър, защото в момента съм в подготвителен етап за световното първенство. Треньорът ми Роберто Бономи ме предупреди да не очаквам много сериозен резултат днес. Бях се притеснила, че мога да бягам 11.30 сек, а хората очакват хубави постижения и се страхувах да не ги разочаровам“, коментира Лалова.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg