• 30.07.2013
  • /
  • Новини

Отчетоха рекордно високи температури в Стара Загора

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Стара Загора: Пет температурни рекорда са измерени до 15.00 ч. днес в страната, съобщиха от Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. В Стара Загора днес са отчетени 38 градуса, през 1946 г. е бил предишният рекорд, когато термометърът е отчел 37,7 градуса.

В Сливен термометърът днес е отчел 37,4 градуса, предишният рекорд е бил през 1936 г., когато са измерени 37 градуса. В Пазарджик измереният рекорд е 38,2 градуса. Предишният е бил през 2007 г. – 37,4 градуса. В Карнобат днес са измерени 36,6 градуса, през 1928 г. също е било 36,6 градуса, този температурен рекорд е изравнен. В Ахтопол са измерени 31,5 градуса, а предишният рекорд е бил през 1972 г., когато термометърът е показвал 30,1 градуса.

Оранжев код за опасни горещини в 13 области на страната е в сила днес, уточниха още от НИМХ към БАН. Оранжевият код, предупреждаващ за много горещо и опасно време, е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. В тези области времето е горещо с максимални температури от 38 до 40 градуса. В останалата част от страна, включително по Черноморието, обявеният код е жълт. Температурите там са между 35-37 градуса, а по крайбрежието на морето около 33-35 градуса.

Още от утре обаче синоптиците предупреждават за рязко понижение на температурите в границите 27-32 градуса. През нощта хладният въздух ще обхване цялата страна и на много места от запад на изток ще има валежи и гръмотевици.

На 1 август над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но температурите ще се задържат под 30 градуса. По-значителна облачност ще има над източните и планинските райони; възможни са краткотрайни превалявания.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg