Ремонтните дейности в Стара Загора се движат в срок и качествено

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Стара Загора: Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров направи днес инспекция на ремонтните и възстановителни дейности в града, които са част от инвестиционната програма на Община Стара Загора. Основното финансиране за близо 200 млн. лв. е от спечелени европейски проекти, но се инвестират и средства от капиталовата програма на общинския бюджет.

При огледа на обектите присъстваха също заместник-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, както и директорът на Дирекция „Строителство и инвестиции” Веска Узунова. 

Днес приключва цялостната рехабилитация на южното платно на бул. „Цар Симеон Велики“, в участъка от бул. „Св. Патриарх Евтимий“ до бул. „Крайречен“. Освен новият асфалт се подменят уличните отоци и шахтите, които вече са с логото на Община Стара Загора. Изцяло се пребоядисват и стълбовете за улично осветление и тролейбусен транспорт. От утре – 20 август поетапно започва затваряне на северното платно на бул. „Цар Симеон Велики“, на изток от  бул. „Св. Патриарх Евтимий“. Ремонтът му трябва да завърши до 16 септември, като движението на МПС в този период ще се извършва в  южното платно. На по-късен етап ще бъде положена маркировка съдържаща светлоотразителни перли и ще бъде преобразена ограничителната ивица между двете пътни платна на булеварда. Сегашните решетки ще бъдат премахнати и на тяхно място ще бъдат засадени цветни храсти и рози. За първи път ще бъде монтирано и водоснабдяване на зелените площи.  

Общо 70 000 кв. м. тротоарни настилки са подменени досега от началото на изпълнението на инвестиционната програма на Общината. През следващите месеци ще бъдат подменени още 30 000 кв. м тротоари в Стара Загора.
В срок се движи и реконструкцията на градския пазар по програма „Джесика“ на обща стойност 2 818 000 лв. В момента се довършва металната конструкция като очакванията са обектът да бъде завършен в срок до 31 октомври.

Новият облик на пазара и неговата визия изискват подобряване на цялостната среда около него. Затова е издадено предписание за премахване на металните павилиони, които са в близост до парк „Александър Стамболийски“ /Алана/, съобщи кметът Живко Тодоров.
До 15 септември трябва да приключи проектът „Енергийна ефективност в обществени сгради в Стара Загора“ на стойност 1 360 000 евро. В момента се ремонтират две училища и две детски градини – V-то ОУ „Митьо Станев“, СОУ „Максим Горки“, ЦДГ № 7 „Светулка“ и ЦДГ № 20 „Мир“. Инспекцията на ръководството на Община Стара Загора включваше най-голямата детска градина на територията на общината  – ЦДГ № 7 „Светулка”, която е посещавана от 371 деца на възраст от 3 до 7 години, разпределени в 12 групи. Основен ремонт на сградата не е правен от нейното построяване през 1981 г. В момента се подменя покривната конструкция, довършва се и дограмата. За подобряване на вътрешния интериор и подмяна на обзавеждането ще се търсят средства от резерва на общината за 2013 г., съобщи кметът Живко Тодоров.

Довършителни работи се правят и в Общностния център за социална подкрепа, който се намира на ул.„Подполковник Калитин“ 28 в Стара Загора. Проектът е на стойност 1 804 189 лв., от които 1 543 339 лв. са безвъзмездно финансиране, а 356 340 лв.  са принос на Община Стара Загора. Тук ще бъдат разкрити четири групи за деца от 3 до 7 г., а в новоизграденото крило ще се извършват здравни консултации и социални услуги за близо 4 500 деца и техните родители.

На финала е и строежът на новата спортна зала в двора на СОУ „Иван Вазов”, която е на стойност 2 400 000 лв. Предстои тя да бъде открита на 15 септември. В момента се монтират 518-те места за зрителите, извършват се довършителни работи около сградата. Новото спортно съоръжение е подходящо за мащабни мероприятия и ще подпомогне дейността на десетки спортни клубове в Стара Загора. 
През следващата седмица се очаква да бъде и първата копка на детската градина, която ще бъде построена на мястото на бившата вечерна гимназия. Тя ще бъде готова през 2014 г. и ще е с капацитет 80 деца от 3 до 7-годишна възраст разпределени в четири групи.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg