Заключително събитие в СА „Д. А. Ценов“ по Проект № 2022-1-BG01-KA220-VET-000089399

Picture of Ивайло Тодоров
Ивайло Тодоров

Проект № 2022-1-BG01-KA220-VET-000089399. Предоставяне на възможност на МСП в секстора HoReCa за ефективно усвояване на знания и инструменти за изкуствен интелект.

СЪБИТИЕ, ПОСВЕТЕНО НА РЕЗУЛТАТИТЕ ПО ПРОЕКТ 2022-1-BG01-KA220-VET-000089399 “ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТ НА МСП В СЕКТОРА ХоРеКа  ЗА ЕФЕКТИВНО УСВОЯВАНЕ НА ЗНАНИЯ И ИНСТРУМЕНТИ ЗА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ“, ФИНАНСИРАНО ПО ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ + ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

            На 05.07.2024 г. в Аула „Проф. Д. Бъров“, Ректорат, Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов“ гр. Свищов проведе Събитие, посветено на резултатите по Проект № 2022-1-BG01-KA220-VET-000089399 “Предоставяне на възможност на МСП в сектора ХоРеКа за ефективно усвояване на знания и инструменти за изкуствен интелект“, финансирано по Програма Еразъм + от Европейския съюз.

Сред официалните гости на международното събитие бяха Ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ гр. Свищов – доцент д-р Марин Маринов; зам.-кметът на Община Свищов – Иван Шопов, директорът на Дирекция „Бюро по труда“ – г-жа Татяна Александрова; партньорите от Белгия, България, Гърция и Кипър, в лицето на г-н Филип Никаси, Белгия; г-н Карел Ван Исакер и г-жа Василка Събева, България; г-н Панагиотис Тсорис, Гърция; г-н Джордж Милис, Кипър; г-н Филипос Друсиотис и г-н Янис Скотис, Кипър.

Участие в събитието по разпространението на резултатите от Проект № 2022-1-BG01-KA220-VET-000089399 взеха още г-жа Маргарита Перникова, главен експерт „Интеграция, НПО и ВО“ към Община Свищов; г-жа Мая Гецова, директор на ЦПО Академия Булмаркет към Булмаркет Груп АД гр. Русе; представители на Институт „Перспективи“ гр. Свищов, на Дирекция „Бюро по труда“ гр. Свищов; на образователни институции в гр. Свищов, в т.ч. Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“, Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“, Средно училище „Димитър Благоев“, Средно училище „Николай Катранов“ и Средно училище „Цветан Радославов“; Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ гр. Велико Търново; собственици на МСП, професионалисти и самостоятелно заети лица в сектора ХоРеКа; обучители по теми, свързани с изкуствения интелект; представители на организации, свързани с устойчивостта на МСП и тяхната цифровизация; безработни лица; други заинтересовани лица.

В първата панелна сесия, ръководителят на проекта – доц. д-р Христо Сирашки, представи пред участниците в международното събитие проекта и резултатите от неговото изпълнение. Той изтъкна, че  по договор между Центъра за развитие на човешките ресурси като номинирана агенция на Р България от ЕК по Програма Еразъм + и СА „Димитър А. Ценов“ гр. Свищов като координатор (бенефициент) е отпусната финансова подкрепа в размер на 250 000 евро за изпълнението на проекта при продължителност от 24 месеца за времето от 01.09.2022 г. до 31.08.2024 г.

В продължение, доц. д-р Христо Сирашки посочи, че:

  1. Проектните дейности се изпълняват по КД2: Партньорства за сътрудничество, сектор „Професионално образование и обучение“ от СА „Димитър А. Ценов“ – Свищов, България в партньорство с EUROCY, Кипър; EUFORA, Гърция; ЕкологияКМ, България; CSTI, Кипър и Horeca Partners, Белгия.
  2. Целевите групи по проекта са собственици на МСП, професионалисти и самостоятелно заети в сектора ХоРеКа; професионални мрежи (асоциации и организации на МСП в сектора); местни власти (общини и градове); институции на ПОО, обучители и обучаеми; организации, вземащи решения за устойчивостта на МСП и за тяхната цифровизация; университети, студенти по икономика и ИКТ; обществото като цяло.
  3. Работните пакети са 5 (пет):
  • Работен пакет 1: Управление на проекта.
  • Работен пакет 2: Съобразена с ECVET учебна програма и модули за електронни курсове ХоРеКа5.0
  • Работен пакет 3: ХоРеКа5.0 Дигитална симулационна среда за подпомагане на обучението, оценяването и размишленията
  • Работен пакет 4: ХоРеКа5.0 Насочващ наръчник, базиран на казуси за устойчиво изпълнение на обучението
  • Работен пакет 5: Разпространение, използване, пилотиране и устойчивост.

Първата панелна сесия продължи с представяне на конкретните проектни резултати:

Проектен резултат 1: Управление на проекта – представен от доц. д-р Христо Сирашки, България.
Проектен резултат 2: Съобразена с ECVET учебна програма и модули за електронния курс – представен от доц. д-р Христо Сирашки, България.
Проектен резултат 3: Дигитална симулационна среда за улесняване на обучението/ученето, оценяването и размисъла  – представен от д-р Джордж Милис, Кипър.
Проектен резултат 4: HoReCa5.0 Наръчник, базиран на конкретни случаи за устойчиво обучение/прилагане на обучението – представен от г-н Карел Ван Исакер, Белгия.

По време на втората панелна сесия, доц. д-р Христо Сирашки, България представи Проектен резултат 5: Разпространение, експлоатация, пилотно обучение и устойчивост, като специално внимание бе отделено на уеб сайта: https://ai.horecaccess.eu/ и
фейсбука на проекта: https://www.facebook.com/Horeca5.0.

Втората панелна сесия продължи с дискусия за осигуряване на устойчивост и бъдещо прилагане на проектните резултати по Проект № 2022-1-BG01-KA220-VET-000089399. В дискусията участваха, както партньорите по проекта, така и представители на различните целеви групи, присъстващи на международното събитие, в т.ч. от Центъра за професионално обучение Академия Булмаркет към Булмаркет Груп АД гр. Русе; от Институт „Перспективи“ гр. Свищов; от образователните институции в гр. Свищов; обучители по теми, свързани с изкуствения интелект; представители на МСП, професионалисти и други заети лица от сектора ХоРеКа.

Събитието по разпространение на резултатите по проект № 2022-1-BG01-KA220-VET-000089399 завърши с кетъринг и разговори в неформална среда. Всеки от участниците получи дисеминационни материали и сертификат за участие.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg