Панихида в памет на жертвите от катастрофи

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Заупокойна молитва в памет на жертвите при пътнотранспортни произшествия ще бъде отслужена от отец Йордан Карагеоргиев на 20 ноември от 12.00 ч. в катедралния храм „Св. Димитър“ в Стара Загора.

Всяка трета неделя на ноември по идея на Генералната асамблея на ООН от 26 октомври 2005 година е определена за Световен ден за възпоменание на хилядите хора, загинали по пътищата на страната.

Всяка седмица у нас при пътнотранспортни произшествия загиват повече от 15 души. Над 150 са пострадалите с тежки наранявания, а част от тях остават с трайни увреждания за цял живот. Мъже, жени и деца приключват своя жизнен път или остават инвалиди заради чужди или свои грешки.

Голяма част от нещастията по пътищата са предсказуеми и предотвратими. „За да постигнем нашите амбициозни цели за намаляване на загубите от пътнотранспортните произшествия, ще продължим да прилагаме системен подход за осигуряване на безопасността на движението. Глобалната криза в областта на безопасността на движението може да бъде преодоляна само с помощта на многосекторно сътрудничество и партньорство с участието на всички заинтересовани страни от държавния и частния сектор и с привличане на гражданското общество. Ние вярваме, че заедно можем да спасим живот и да работим за постигане по-висока безопасност по пътищата на нашата страна“, се казва в писмо на министър Цветанов до институциите.

На този ден с дълбока почит изказваме благодарност към лекарите, полицаите, пожарникарите, към всички, за които всеки ден се осмисля от спасен живот или подадена ръка за помощ на пострадал при пътнотранспортно произшествие.
Панихидата се организира по призива на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за отбелязване на деня в знак на дълбока почит към жертвите при пътнотранспортни произшествия и с призива да сме по-внимателни и толерантни едни към други независимо дали сме зад волана или на пешеходната пътека.

Поканени са да присъстват кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, областният управител, директорът на ОД МВР и всички граждани.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg